Actualitate SĂNĂTATE

(Video) Bolnavii COVID revin în spitale cu complicații îngrijorătoare. Ce spune unul dintre cei mai cunoscuți medici din Buzău

Au scăpat de infecția cu SARS-CoV -2, iar acum, la unul, doi sau chiar trei ani distanță de la boală, revin în spitale cu probleme grave de sănătate.

”Vin cu complicații îngrijorătoare! Categoric sunt niște efecte ale acestui Covid!”, spune unul dintre cei mai cunoscuți medici din Buzău.

Viorel Bojoc, medic specialist recuperare medicală, a explicat, într-un interviu pentru Focus TV acordat la inaugurarea bazei de tratament de la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni, faptul că numărul pacienților care au probleme respiratorii, neurologice și prezintă risc de accidente vasculare este într-o continuă creștere.

„Minunat este că avem aparatură ultra performantă și vom avea recuperare de la copii, cu tot felul de afecțiuni, foarte mult bazată pe gimnastica medicală dar și pe electroterapia. Alături suntem dublați de o secție unde avem patologie care vine de la fenomenele artrozice degenerative uzuale, pe care cu toții le vom traversă, până la traumatologie, pur și simplu universală, și până la patologie neurologică care din păcate văd că este foarte bogat reprezentată”, a spus medicul Viorel Bojoc.

Medicul specialist a observat că majoritatea celor care se prezintă acum cu probleme grave de sănătate au trecut prin infecția cu SARS-Cov-2. Curios este însă faptul că aceste persoane au avut forme medii de boală, iar la momentul infecției recuperarea nu a fost o problemă. Totuși, acum au patologii care îi îngrijorează pe medici

”N-am date concrete, dar probabil infecția asta virală nefericită, COVID, a tras după sine deprecierea unui grup foarte mare populațional și nu putem să facem comentariu că sunt doar pacienți care aveau comorbidități pentru că fenomenul ăsta se exprimă și la pacienți care nu aveau o patologie cu care să fi avut o atenționare. Din punct de vedere vascular, neurologic sunt extraordinar de mulți pacienți. Procentul este deja într-o creștere care pe noi, s-ar putea, să ne cam sufoce la un moment dat. Categoric sunt niște efecte ale acestui COVID.

Cei de la vârste medii în sus care au avut forme medii de Covid și efectele post Covid acuma ne trezim că vin cu complicații îngrijorătoare. Poate e o întâmplare, nu știm. Nu avem o statistică la care să avem noi acces”, a subliniat medicul Viorel Bojoc.

Medicul a explicat și cât de mare este riscul de accidente vasculare la această categorie de pacienți.  

”Complicațiile de la nivel neurologic, însemnând de la funcțiunea celulei nervoase care celulă nervoasă este și aceea care la un moment dat face o conexiune între placa motorie între un firicel, neuron, și într-o placă musculară, grupul muscular,  și deja dacă se întâmplă ca la nivelul calculatorului lucrurile să meargă bine, dacă merg bine, comandă dacă se se inițiază mai greu se realizează finalizarea și atunci mulți au probleme respiratorii dar și cardiace. Și dacă e cardiac și respirator, circulația nu este corect și bine asigurată, atunci nu mai e decât foarte puțin până la accidentele vasculare care ne îngrijorează și care ne ocupă foarte mult timp”, a mai spus medicul de la Smeeni.

În perioada de pandemie, martie 2020 –mai 2023, aproape 7 milioane de persoane și-au pierdut viața, în toată lumea. Infecția cu SARS-CoV-2 este prezentă și astăzi, medicii epidemiologi spunând că această boală a devenit o obișnuință, la fel cum este și gripa. Totuși, numărul cazurilor din fiecare sezon este unul foarte mic.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian