Actualitate Agricultura acum

(Video) Bunătățile tradiționale, în pericol de a dispărea de pe rafturi. Costurile de producție sunt prea mari

Conservele tradiționale, pregătite după rețetele vechi de sute de ani, au devenit un lux în zilele noastre. Prețurile foarte mari la legume dar și la ulei și oțet au mărit costul de producție astfel că unii producători au anunțat că unele preparate tradiționale nu vor mai fi produse, în timp ce altele vor ajunge la rafturi, în cantități limitate. Printre bunătățile care vor deveni o raritate în magazinele producătorilor se numără ardeii copți pe jar și murați în oțet.

Mihai Posedaru a început să pregătească conserve tradiționale de câțiva ani. Mai întâi era o activitate conexă la cea de turism, buzoianul având o pensiune la Sărata Monteoru. Cu timpul , cererea  crescut astfel că producătorul a mărit atât cantitatea de conserve cât și numărul sortimentelor. Așa a ajuns ca toată vara până toamna târziu să-și încarce cămara cu sute de de borcane de bunătăți de la zacuscă de ardei și vinete, de hribi, de gălbiori și chiar de pește la vinete coapte , arde copți, diverse sortimente de murături dar și mai multe sortimente de dulcețuri și siropuri naturale. Produsele au mare căutare și au ajuns să fie consumate , cu regularitate, atât de buzoieni cât și de români din București și chiar din străinătate.

Cu toate acestea, scumpirile din ultima perioadă a dat peste cap toate planurile producătorului. Legumele s-au scumpit foarte mult, la fel și restul ingredientelor, respectiv uleiul și oțetul. Nici forța de muncă nu mai găsește la aceleași costuri, iar în bucătărie este multă migală. Pentru a-și eficientizeze afacerea, Mihai Posedaru a spus că a fost nevoit ca în această toamnă să –ți micșoreze cantitățile de conserve, acolo unde costul de producție este foarte mare, iar la unele sortimente chiar să renunțe. Un exemplu sunt ardeii copți pe jar și murați în oțet.

”Au crescut și prețurile ambalajelor cu peste 50%, respectiv borcanele, capacele, cutiile, etichetele. Au crescut și prețurile legumelor. Mai facem conserve, dar din cauza acestor scumpiri nu mai producem ca în anii trecuți. Trebuie să fim rentabili. Conservele care necesită mai multă materie primă sau mai multă manoperă le producem în cantități mai mici. De exemplu, ardeii capia copți, pe jar. Din 10 kilograme de ardei ies circa 3,8 kilograme de ardei pentru murat. Este nevoie de două fete care să –i pregătească, prețurile legumelor au crescut mult anul acesta , nu am găsit sub 4 lei kilogramul, și atunci am redus mult cantitatea. Este greu, în condițiile în care v-am spus să propui un preț rentabil pentru clienți”, a spus Mihai Posedaru.

Și bamele s-au scumpit foarte mult, iar asta l-a făcut pe Mihai Posedaru să renunțe la bunătățile pe care le pregătea în anii trecuți, cum ar fi bame în suc de roșii.

”Un alt exemplu sunt bamele. Anul trecut cumpăram cu 7 lei kilogramul. Anul acesta nu am găsit decât la 10 lei”, a spus producătorul.

Chiar și așa, producătorul spune că a fost nevoit să mai crească prețurile produselor sale.

”Am crescut cu circa 20% prețurile produselor față de anul trecut, iar cantitatea de anul acesta a scăzut cu circa 30-40% față de cantitatea realizată anul trecut”, a spus Posedaru.

Producătorul își vinde conservele în magazinele tradiționale din Buzău, București dar și în două puncte de din Belgia. În străinătate, vânzările au scăzut pentru că au intrat pe piață și conservele tradiționale din  Serbia, Rusia de unde, spune producătorul, costurile de producție sunt mai mici și atunci și produsul final este mai ieftin.