Actualitate

(VIDEO) “Buzăul citește”, din nou la start. De la distracție la treburi serioase, în cel mai amplu proiect de promovare a lecturii

“Buzăul citește”, un eveniment prin care autoritățile locale vor să promoveze cititul în rândul tinerilor, a ajuns la cea de-a doua ediție. Este vorba despre programul demarat anul trecut, prin care municipalitatea încearcă, prin diverse acțiuni culturale și prin acordarea de cărți noi elevilor buzoieni, să îi facă pe tineri să îndrăgească cititul și să înțeleagă rolul lecturii în dezvoltarea fiecăruia.

Startul ediției de anul acesta a proiectului a fost dat miercuri,18 mai, printr-o serie de evenimente culturale. În debutul activităților, primarul Constantin Toma le-a vorbit elevilor prezenți în Sala Maximilian despre importanța lecturii. Edilul șef le-a dat exemplu propria sa experiență, din clasele primare, când doamna învățătoare i-a pus pentru prima dată cartea în față. A fost un moment emoționant pentru primar.

În prima parte a zilei, cunoscuta actriță Monica Davidescu a ajuns la Buzău, unde le-a vorbit preșcolarilor și copiilor din clasele primare despre importanța lecturii și cât de frumoasă poată fi aceasta.

Copiii au fost invitați la o lecție de citit interactivă, în care au învățat să reinterpreteze poveștile. Micuții au fost invitați să urce pe scenă și să citească diverse replici din povești, alături de Monica Davidescu. Cei mici au citit și s-au distrat pe cinste.

Dacă prima parte a zilei a fost dedicată celor mai mici buzoieni, după amiază a venit rândul liceenilor să participe la o discuție extrem de interesantă despre universul cărților și al lecturii alături de cunoscutul om de radio, Andrei Ciobanu.

Pe de altă parte, pe lângă suita de evenimente culturale, proiectul Buzăul citește presupune și oferirea de pachete cu cărți fiecărui elev din municipiul Buzău. La fel ca anul trecut, pe final de an școlar, elevii buzoieni vor primi cărți specifice vârstei lor, pe care să le răsfoiască în vacanța mare. Anul acesta, circa 20.000 de elevi vor beneficia de aceste cărți. Iar, în septembrie, după ce va începe școala, va avea loc o competiție în cadrul căreia elevii vor trebui să demonstreze că au citit volumele respective. Câștigătorii vor putea aduce o bibliotecă plină cu cărți pentru școala lor, dar vor primi și premii individuale.