Actualitate POLITICĂ

Toma, criticat pentru cultivarea relației cu primarul filo-rus Ion Ceban. Avrămescu: ”Ce e în spatele vizitei lui Toma la Chișinău?”

După ce zilele trecute consilierii județeni ai Partidului Național Liberal i-au arătat cartonașul roșu președintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru finanțările care pleacă la Chișinău și despre care Șansa News a scris aici, a venit rândul primarului Constantin Toma să fie criticat pentru același gen de acțiuni .

Motivele sunt similare și au legătură cu Chișinăul, oraș pe care edilul Buzăului l-a vizitat recent. Liderul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, a lansat o serie de întrebări, retorice deocamdată, legate de vizitele pe care le-a făcut și le face primarul Constantin Toma în capitala Republicii Moldova.

”Între 6 și 8 mai, dl. Toma a fost la Chișinău. Păi, deocamdată, aruncăm cu noroi doar în dl. Neagu. Păi, dl. Toma ce a căutat la Chișinău? Cu Academia Oamenilor de Știință și toate astea. Ce se întâmplă în Buzăul ăsta? A făcut Garnizoana Chișinăului în Buzău și noi nu știm? Poate aflăm. S-au rezolvat toate problemele Buzăului și trebuie rezolvate acum ale Chișinăului? Ce se întâmplă? Ce e de fapt în spate la toată treaba asta cu Chișinău, cu Ceban (N.R. – Ion Ceban, primarul Chișinăului)? Să vină cineva să ne spună. Domnule, acolo avem un om al rușilor, un om al lui Putin, în condițiile în care e război în Ucraina. Ce se întâmplă acolo?  Vine cineva să ne spună?”, a spus Gabriel Avrămescu.

O delegație condusă de primarul Constantin Toma a participat, la Chișinău, în perioada menționată de liderul liberal, la un simpozion științific, în care a fost evocată personalitatea lui Alexandru Marghiloman.  Dacă în trecut o astfel de vizită nu ar fi bătut la ochi, acum situația s-a schimbat, în contextul războiului din Ucraina. Asta pentru că primarul Chișinăului este suspectat ca fiind apropiat de Vladimir Putin.

”Acolo vorbim de un primar pro-rus. Dacă vă uitați pe presa din Republica Moldova și pe luările de poziție ale Maiei Sandu și forțelor pro-europene din Moldova, Ceban e numit chiar de ei filo-rus. A fost membru al Partidului Comuniștilor, care a condus Moldova, a fost unul dintre apropiații lui Igor Dodon. Dodon care apare în poze alături de Putin și care îi desena Moldova mare, dacă vă aduceți aminte. Noi ne-am opus acestor alocări pentru că nu e vorba aici că finanțezi o activitate din Republica Moldova care era a unui ONG, e o finanțare pentru care Ceban a venit în România și a semnat un parteneriat aici, la Buzău. Păi dacă noi stăm la masă cu oamenii lui Putin ce pretenții mai avem?”, a mai declarat președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.