100.000 de porci pe an, doar din fermele din Buzău! Este estimarea făcută, vineri, de ministrul Agriculturii după vizita la cea mai mare fermă de reproducție care se construiește cu bani de la stat, accesați prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Ferma se află la Săhăteni iar popularea ei va putea fi făcută chiar în primul semestru al anului următor. Aici vor fi aduse scroafe din rasă daneză.
Cea mai mare fermă de reproducție suine se construiește la Găgeni, comuna Săhăteni, are o suprafață de 25.000 de metri pătrați și va avea o capacitate de 3000 de locuri de cazare. Ferma este una modernă care va fi gata în mai puțin de un an de zile. Potrivit beneficiarului, șantierul a fost deschis în luna mai 2023, iar repopularea se estimează că va fi făcută în primele luni ale anului următor.
Întreaga investiție se ridică la peste 16 milioane de euro, iar 80% din sumă o reprezintă ajutorul accesat prin programul derulat de Ministerul Agriculturii.
”Fără acest sprijin nu cred că am fi reușit să realizăm acest proiect. În mai am deschis șantierul și sperăm să reușim în primul semestru al anului viitor să populăm. Vom avea o genetică daneză. Colegii mei tehnologi au scos în evidență avantajele acestei rase de porci. Credem că vom avea un randament foarte bun la partea de purcei și va fi un avantaj pe partea de îngrășare”, a spus Bogdan Delcea, reprezentantul beneficiarului.
Beneficiarul nu este buzoian ci un crescător de porci din Deva care mai are o fermă de îngrășare porci la Tușnad. De altfel, a decis să intre în acest program tocmai pentru a-și putea crea 70% din necesarul fermei de îngrășare. Toți porcii însă sunt vânduți apoi pe piața românească.
Practic, aceasta este una din cele șase ferme ce urmează să fie construite în județul Buzău ca urmare a accesării fondurilor prin Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproductive. Potrivit ministrului Agriculturii, prezent astăzi la Buzău, în tot județul vor fi create 4.500 de locuri de cazare astfel încât producția de porci pe an ar putea ajunge la 100.000 de capete.
Pe de altă parte, Florin Ionuț Barbu a punctate faptul că ”pariul său ca ministru al Agriculturii” îl reprezintă revigorarea sectorului de suine, fapt care nu se putea realizat decât prin înființarea castor ferme. În plus, costurile producției de porci în România sunt la jumătate față de cele suportate pentru importul de suine din UE.
”Va spun sincer, pariul meu cu ministerul Agriculturii este salvarea sectorului suin. Și salvarea sectorului suin nu se putea face decât prin aceste ferme de reproducție pentru că un purcel pe care îl imporți din UE a ajuns la 128 euro. În România poți să produci purcei cu 60 de euro. Gândiți-vă ce înseamnă să imporți 5 milioane de purcei. Vorbim de 300 milioane de euro care pleacă din România în afară și care trebuie să rămână fermierilor români”, a spus Florin Ionuț Barbu.
În plus, ministrul Agriculturii a făcut o nouă promisiune crescătorilor de suine, aflați deja în acest program: statul va susține și 70% din costul de achiziție pentru scroafele ce vor popula fermele de reproducție.
Estimarea ministrului Agriculturii este ca în următorii doi ani în românia să se producă circa 1,8 milioane de porci.
Adaugă comentarii