Actualitate Agricultura acum

(Video) Cireșele de Zorești și căpșunile de Cândești, ocolite de clienți din cauza prețului. Cu cât de vând trufandalele locale

Dulci și aromate, cireșele de Zorești și căpșunile de Cândești sunt vedetele din Piața Centrală. Fructele sunt singurele trufandale din producția locală care și-au făcut loc pe tarabele comercianților încărcate, în general, cu produse din alte județe sau din import. Și cum oferta este limitată și prețul este unul pe măsură, iar asta îi face pe cei mai mulți dintre pofticioși să ocolească marfa de Buzău.

Aproape că nu există produs pe care să nu îl găsești în Piața Centrală. Tarabele sunt încărcate cu fructe și legume pentru toate gusturile, însă dacă ar fi să facem o selecție a produselor locale și a celor aduse din alte județe și din import, balanța va înclina, categoric, către cele din urmă. Un exemplu ar fi fructele de sezon, respectiv cireșele și căpșunile. Vineri, în Piața Centrală erau doar două persoane care aveau pe tarabe cireșe de Zorești și căpșuni de Cândești.

Acest bătrân venise vineri cu primele fructe din producția proprie. Cantitatea nu era mare pentru că, recunoaște, cireșele sunt greu de cules și nu are cine. Însă, până la prânz nu reușise să vândă mare lucru. Deși, avea scris mare că sunt fructe din Buzău, clienții nu păreau interesați de locul de proveniență, ci mai degrabă de preț. Cireșele de Zorești și căpșunile de Cândești se vând cu 15 lei kilogramul, adică un preț chiar și cu 3-4 lei mai mare decât al altor fructe din import sau cele aduse din alte județe.

La câteva tarabe distanță își vinde marfa și această doamnă. Este comerciant de peste 20 de ani și spune că marfa de Buzău nu mai este căutată pentru că sunt mulți comercianți necinstiți cu clienții. Spun clienților că au produse românești deși acestea ar fi aduse din import.

Totuși cei care gustă fructele se lasă convinși de aroma lor și, în cele din urmă, preferă să plătească un preț mai mare pentru produse de calitate.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian