Actualitate

Justiția intervine după ce Crângul și-a pierdut statutul de arie protejată

Justiția adoptă o primă decizie după ce, în februarie, Consiliul Județean a hotărât scoaterea pădurii Crâng de pe lista ariilor naturale protejate. Judecătorii Tribunalului București au fost sesizați de mai mulți buzoieni și s-au pronunțat joi, 16 mai. Instanța a dispus suspendarea dispozițiilor din hotărârea Consiliului Județean, din luna februarie, prin care Crângul a fost scos de pe lista ariilor protejate. Detalii, AICI.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ci poate fi contestată în termen de 5 zile de la comunicare.

“Respinge excepţia tardivităţii, ca neîntemeiată. Admite cererea. Suspendă executarea dispoziţiilor art. 2, 4, 6 şi 8 din Hotărârea Consiliului Judeţean Buzău nr. 60/26.02.2024. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, cererea urmând să fie depusă la sediul Tribunalului Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 16.05.2024.”

Practic, instanța dispune ca toate articolele care se referă la pădurea Crâng și la ariile naturale protejate să fie suspendate. Este o primă victorie a celor care au contestat hotărârea luată în februarie de CJ Buzău, un vot care a stârnit, de altfel, un val de revoltă în rândul buzoienilor. Urmează alte demersuri astfel încât hotărârea să poată fi anulată, așa cum cer contestatarii.

Buzoienii care s-au adresat instanței acuză numeroase nereguli, inclusiv de ordin penal, în legătură cu elaborarea documentelor care au stat la baza adoptării hotărârii CJ Buzău.

“Tribunalul București a suspendat toate articolele din Hotărârea nr 60/2024 a Consiliului Județean prin care Pădurea Crângul Buzăului era scoasă de sub protecție și aruncată rechinilor imobiliari, prin care laleaua de Crâng era abandonată spre dispariție, iar celelalte arii protejate de interes local, inclusiv Vulcanii noroioși erau lăsate fără zona de protecție din jurul lor pentru a permite construcții și activități comerciale în imediata lor vecinătate, cu consecințe deosebit de grave asupra patrimoniului natural al județului Buzău. Din documentele depuse la dosarul cauzei au reieșit numeroase acte re-datate, ce pot constitui elementul material al infracțiunii de fals. Pe lângă aceste documente cel mai grav este că textul votat al acestei Hotărâri a fost modificat după terminarea ședinței, o altă faptă ce îmbracă aspecte penale”, arată George Epurescu, unul dintre buzoienii care au contestat în instanță decizia Consiliului Județean Buzău.

Pădurea Crâng și-a pierdut statutul de arie naturală protejată de interes județean în luna februarie. Detalii, AICI.