Actualitate

(Video) Cum au reușit mai multe educatoare să readucă zâmbetul pe chipul copiilor războiului

Departe de casă, fugiți din calea războiului, zeci de copii care au rămas cu mamele lor în municipiul Buzău, au parte de un loc unde se pot bucura, din nou, de jocurile copilăriei. Este vorba despre un centru de activități amenajat la subsolul hotelului în care sunt cazați peste 60 de cetățeni din Ucraina. Spațiul care până luni era gol și nefolosit a prins culoare în doar câteva ore, iar acum este plin de veselie și zâmbete.

Ideea aparține mai multor educatoare voluntare care, sprijinite și de reprezentanții Primăriei Buzău, au reușit să adune de la colegii din grădinițe și chiar de la fiecare de acasă tot ce este nevoie în orice grădiniță: mobilier colorat, material didactic și nu în ultimul rând multe jucării și jocuri.

„Îmi amintesc că am venit în weekend aici și am bătut ușurel la fiecare ușă. Deschiderea lor către noi nu a fost foarte mare, inițial, probabil din cauza faptului că trauma și sperietura pe care ei o poartă în suflet era acolo, prezentă și în mintea lor, probabil că se întrebau „ce-or fi mai vrând și ei de la noi”. Și le-am spus, le-am explicat ce vrem să facem. Surprinzătoare a fost dorința de a participa și a lor, a mămicilor, dar de a aduce în acest centru și copii mai mari. Noi în primă fază le-am propus prezența doar a copiilor de vârstă preșcolară și ne-au întrebat dacă pot veni cu toții. Bineînțeles că am fost încântați. Iar luni, în jumătate de zi, s-a realizat tot ceea ce dumneavoastră vedeți aici”, a spus Cristina Ivan, inspector școlar IȘJ Buzău.

Spațiul primitor și cald a devenit locul în care copii războiului au învățat din nou să zâmbească. Alături de educatoarele dornice să-i facă să uite de ceea ce au lăsat în urmă, micuții cântă, se joacă iar unii chiar au învățat primele cuvinte în limba română.

„Pe zi ce trece am descoperit și am identificat o deschidere față de noi, o dorință de a participa. Dacă la început au venit însoțiți de părinți, au fost reticenți, au avut o anumită perioadă până când au mers către jucării, către jocuri, către colegele educatoare, acum, după nici trei zile, îi găsesc aici pe marea majoritate singuri, neînsoțiți, doar mămicile care, prin rotație, își doresc să ajute pentru că și-au exprimat de la început dorința de a ajuta educatoarele în confecționarea materialului, în jocuri și alte activități propuse de acestea”, a mai spus Cristina Ivan.

Patru dintre micuții de aici sunt nepoții acestei bătrâne fugite din Odessa.Când îi vede că se bucură din nou de copilărie, femeia este mulțumită că măcar ei pot uita puțin de războiul de acasă.

„De când au venit aici, s-au schimbat, sunt bine. Bine că nu au stat acolo foarte mult pentru că așa copiii nu s-au speriat așa de tare de război. Și aici totul este bine”, a spus Alexandrina Kudinova, bunica celor patru copii.

Vika are doi copii și stă cu ei aproape toată ziua la centru.

„Copiii s-au acomodat și și-au făcut prieteni noi. Sunt foarte mulțumită pentru cum am fost primiți. Nu am cuvinte să exprim modul în care se poartă toată lumea cu noi”, a spus Vika.

În centrul din Buzău sunt în jur de 20 de copii de diferite vîrste, care s-au împrietenit foarte repede. Pentru ei sala de activități este deschisă tot timpul.