O gestionare mai bună a deșeurilor, pentru un mediu mai curat! Este, pe scurt, ideea unui elev de 14 ani, din Buzău, câștigătoare a programului de bugetare participativă demarat de autoritățile locale.
Când vine vorba despre reciclare, țara noastră nu stă deloc bine. Conform unui clasament întocmit în anul 2021, România a reciclat doar 11,3% din deșeurile municipale, în timp ce la nivelul Uniunii Europene rata a fost de 49%. Problema deșeurilor a devenit una destul de gravă, pentru care se impun măsuri. Conștient de acest lucru, David Noapteș, un elev al Colegiului Pedagogic, s-a înscris în Programul de Bugetare Participativă tocmai cu un proiect prin care speră să schimbe ceva și să conștientizeze cât mai multe persoane de necesitatea gestionării eficiente a deșeurilor.
Proiectul lui David a stârnit interesul și a obținut cele mai multe voturi. Pe scurt, este vorba despre un proiect ce prevede implicarea elevilor în colectarea selectivă a deșeurilor. David propune achiziția de dispozitive smart de reciclare în școli pentru orice tip de deșeu. Dispozitivele ar urma să fie interconectate cu o aplicație pe telefon, astfel încât pentru fiecare obiect reciclat se vor acumula puncte.
“Eu, ca si elev, imi doresc sa existe in scoala mea( si de ce nu,si in celelalte scoli), un echipament inteligent de colectare selectivă pentru ambalaje de băuturi de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu,iar ceea ce va fi cel mai important si diferit pentru noi elevii,ca aceste dispozitive vor emite, fie bonuri de recompensa ce ne vor stimula,determina sa reciclam tot,fie vor avea o aplicatie integrata ,unde ne putem creea cont si acumula puncte in urma reciclarii.Din toata experienta mea,fiecare elev are cel putin un obiect de reciclat /zi,iar aceste obiecte ajungeau in cosurile de gunoi din clasa.Prin aceasta metoda de reciclare,vom scuti si personalul ce se ocupa de curatenia in scoli de anumite sarcini”, se arată în proiectul lui David.
Elevii care reciclează orice tip de deșeu vor fi astfel recompensați pe baza punctelor strânse. Tânărul initiator vine și cu idei referitoare la eventualele premii. Micii reciclatori ar putea primi diverse obiecte, sau chiar bilete la film sau la competiții sportive.
“La reciclarea obiectelor, unul dintre sisteme va emite bonuri de recompense cu puncte,iar in celalat sistem vom putea acumula acele puncte in contul nostru din aplicatie. In functie de materialul reciclabil,se va aloca 1 pct pt un obiect de plastic,carton,2 pct pt aluminiu si 3 pct pt sticla.La strangerea unui anumit numar de puncte ,elevul va primi ceva. Mentionez cateva idei: -intre 50-60 pcte sa castige un tricou alb personalizat cu “Echipa bunului simt” ce il poate purta la scoala -intre 60-70 pcte –un penar pesonalizat ”Echipa bunului simt” -intre 70-80 pcte sa castige un bilet la film sau la un meci.”
Tinerii care vor recicla cele mai multe deșeuri ar putea fi ajutați și la școală, să își mărească notele sau să scape de o evaluare când nu sunt pregătiți.
“Între 80-90 pcte sa castige sansa de a fi ascultat la o materie unde doreste sa-si mareasca media -intre 90-100 pcte sa castige sansa de a putea amana ascultarea la o materie unde nu este pregatit in ziua respectiva(nota 4-inlocuita cu –nu acum).Avem si un castig din aceasta experienta:acel copil ,cu siguranta ,daca azi ia nota 4 pt ca nu a fost pregatit ,acea lectie nu o va mai invata pentru data viitoare,deci va avea lacune,dar daca va putea amana ascultarea,el sigur va invata”, propune David Noapteș.
Ideile tânărului de la Colegiul Pedagogic au atras atenția și au primit cele mai multe voturi. Primarul Constantin Toma anunță că proiectul de reciclare va fi implementat la nivelul unității de învățământ la care este elev David, iar dacă se va dovedi de succes va fi extins și la alte școli din oraș.
“David a venit cu o propunere pe care am considerat-o și noi, membrii comisiei din cadrul Primăriei Buzău, foarte bună în sensul în care școala și elevii se implică în reciclare, elevii primesc bonificatii prin puncte iar cei care adună cele mai multe puncte să fie premiați în bani de primărie, și nu numai în bani. Dacă proiectul va reuși, cu siguranță îl vom extinde în toate școlile. Îmrpeună cu conducerea școlii, Consiliul de Administrație, vom stabili termenul și regulamentul pentru a putea să funcționeze acest proiect la Pedagogic. Device-ul pentru reciclare va fi achiziționat de primărie, va fi și o aplicație pe telefon.”
Celelalte două proiecte câștigătoare se referă la crearea unor circuite pentru sprijinirea persoanelor defavorizate.
Proiectele respective vor fi atent analizate în perioada următoare pentru a se găsi cea mai bună formulă pentru implementare. Bugetul va fi asigurat de municipalitate.
Adaugă comentarii