Actualitate Șansa de Nehoiu

(VIDEO) Cutremur în zona Nehoiu? S-a dat alarma și a urmat o mobilizare pe măsură

În timp ce populația niponă se luptă cu efectele unui cutremur violent de 7,3 grade pe scara Richter, la noi o astfel de situație rămâne la nivel de scenariu. Dar, cum Buzăul este într-o zonă seismică, iar producerea unui cutremur mare nu poate fi anticipată, salvatorii care trebuie să intervină în astfel de situații se antrenează continuu.

Din această pregătire a făcut parte și exercițiul desfășurat joi la Nehoiu, după un scenariu prestabilit. Simularea a mobilizat forțe importante din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat, Stației de Pompieri Mărunțișu și a Punctului de Lucru Nehoiu. La un semn, s-a dat alarma, iar forțele s-au pus în mișcare. Doua autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru lucru la înălțime, două autospeciale de primă intervenție și comandă, o ambulanță SMURD de tip B2, un camion de transport echipat cu container multirisc, un camion de transport echipat cu tabără mobilă, o autospecială pirotehnică, dar și echipajul canin al inspectoratului.

Exercițiul a avut mai multe tipuri de intervenții: salvare victime de la înălțime, acordare de prim ajutor, amenajarea rapidă a corturilor pentru victime, incendii, căutări de răniți printre dărâmături.

La exercițiu au fost cooptate și echipe din alte instituții precum Instituția Prefectului Buzău, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul de Ambulanță Județean, Inspectoratul Județean de Stat în Construcții, Compania de Apă, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Nehoiu, S.D.E.E. Muntenia Nord.

Fiecare mișcare pentru salvarea victimelor și reducerea efectelor dezastrului a fost evaluate de comanda ISU, fiind analizați câțiva indicatori:

  • Funcționarea fluxului informaţional – decizional în astfel de situaţii de urgenţă;
  • Viabilitatea planului operativ de intervenţie la astfel de obiective;
  • Modul de cooperare între forţele participante la exerciţiu;

Exercițiul a mai urmărit :

  • verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc.;
  • verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie;
  • antrenarea personalului cu atribuţiuni în organizarea, coordonarea şi conducerea operaţiunilor de stingere a incendiilor în locuri cu aglomerări de persoane, precum şi a acţiunilor de salvare, evacuare şi prim-ajutor de urgenţă.

În imaginile de mai jos, toată mobilizarea, pe pași, conform scenariului.