Actualitate

(VIDEO) Elanul solidarității cu refugiații din Ucraina începe să scadă

De aproape o lună, de când Rusia a invadat Ucraina, sute de persoane care au lăsat totul în urmă și au fugit peste granițe, pentru a-și salva viața, au ajuns în Buzău, în drumul lor spre alte țări. Cei mai mulți au plecat în Vest, dar au fost și multe persoane care au decis să rămână pentru o vreme în județ, sperând ca războiul din țara lor să se încheie cât mai repede pentru a se putea întoarce acasă. Ucrainenii sunt cazați în diverse locații pregătite de autorități, în mai multe colțuri ale județului. Autoritățile le asigură cazare, masă și îngrijiri medicale, în caz de nevoie.  Însă, numărul refugiaților continuă să crească, la fel și nevoile acestora. Context în care autoritățile subliniază că au nevoie, în continuare, de sprijinul voluntarilor. Într-o declarație pentru Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea a dat exemplul unui caz înregistrat zilele trecute.  Câțiva refugiați au cerut ajutor pentru a putea ajunge la Brașov, să ia trenul spre Ungaria. Nu a fost găsit niciun buzoian dispus să transporte persoanele respective la gara din Brașov.

“Am avut o solicitare de la două mămici cu doi copii de a fi ajutați să ajungă la trenul internațional Brașov -Budapesta. Am făcut un tur pe platforma oficială. Din păcate, pe Buzău nu mai sunt voluntari care să asigure transport sau cazare. Dar, am găsit la Brașov o fundație, un ONG, și ei au venit și i-au preluat la 1 noaptea, i-au dus la tren, avem confirmarea, fotografii de când s-au urcat în tren.”

Iar solicitările de acest gen sunt la ordinea zilei.

“Miercuri după amiază am avut o solicitare pe telefonul fix al Prefecturii, să găsim soluții pentru o familie: bunică, mamă și copilaș de două luni, familie care a solicitat găzduire pentru câteva zile în județul Buzău. Le-am spus să vină, că le găsim ceva.”

Deși la începutul războiului numărul buzoienilor care săreau să sprijine refugiații din Ucraina era impresionant, pe parcurs elanul s-a mai stins. Autoritățile fac în continuare apel la oamenii de bună-credință să nu ezite să îi ajute pe cei care au nevoie de o noapte de cazare sau de transport, pentru a-și putea continua drumul spre alte țări.

“Am reluat turul voluntarilor, acelor oameni care se oferă să cazeze sau să transporte refugiați în caz de nevoie, pentru că suntem într-o situație în care ne vedem nevoiți să constatăm un recul al voluntariatului.”