S-au consumat momente demne de un episod din seria Cascadorii râsului, la ultima ședință a Colegiului Prefectural, convocată miercuri, la Sala ”D Filipescu” a Consiliului Județean. Acolo s-au reunit toți șefii de instituții descentralizate, pe ordinea de zi fiind prezentarea unor rapoarte de activitate. Printre acestea și raportul Inspectoratului Județean în Construcții Buzău, a cărui șefă, inspector Florinela Victoria Boroș, având delegate atribuții de inspector-șef, a venit în ședință cu un document expus pe două pagini. După ce a ajuns cu întârziere la ședință, inspectorul-șef al ISC Buzău și-a luat rolul în serios și a trecut la citirea, cu o interpretare riguroasă, a celor două pagini de raport.
Momentul surpriză a venit după ce Florinela Victoria Boroș a încheiat citirea raportului. Fără să intuiască, probabil, ce avea să declanșeze, prefectul județului a întrebat cum stă instituția cu ocuparea posturilor din schema de personal. Răspunsul era relativ simplu, mai ales că raportul căruia îi dăduse citire Florinela Victoria Boroș menționa faptul că verificările s-au făcut cu trei inspectori în construcții. Ce a urmat a fost o reacție catastrofală: circa un minut și jumătate, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, Florinela Victoria Boroș, a încercat să răspundă întrebării, cu mare strădanie, după cum se poate observa din imaginile de mai jos.
Discuția s-a încheiat fără ca lucrurile să fie lămurite. Nelămurite sunt și rezultatele controalelor pe care inspectorii în construcții le-au realizat de la începutul anului. Raportul prezentat miercuri nu menționează care sunt obiectivele verificate, ce nereguli s-au descoperit și ce măsuri au fost dispuse. De pildă, în document se arată că patru poduri de pe raza județului au fost verificate. Cu ce rezultat, a încercat să explice prefectul de Buzău, Daniel Țiclea care spune că a primit o informare suplimentară, pe acest subiect:
”Din ce știu eu, CNAIR e deja foarte aproape de a porni lucările de reabilitare la Viaductul Giurca de pe DN 10. Cred că Giurca (n.r. – urmează un moment în care prefectul nu reușește să distingă dacă e vorba despre Viaductul Giurca sau Grămăticu). Se va intra pe lucrare de reabilitare, vă spun sigur că e o urmare a acestei acțiuni pe care ISC a demarat-o!”
La solicitarea jurnaliștilor, după ședința Colegiului Prefectural, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, a refuzat să răspundă punctual, prevalându-se de o dispoziție internă a instituției prin care comunicarea cu mass-media este realizată doar la nivel central.
În afara subiectului privind siguranța podurilor, alte câteva întrebări rămân cu răspunsul în aer, după momentul din ședința de Colegiu Prefectural:
- Ce obiective au verificat inspectorii în construcții, în primele 6 luni ale anului, și ce nereguli au constatat? Ce măsuri de remediere s-au dispus?
- De ce sunt acceptate, în ședințele de Colegiu Prefectural, astfel de rapoarte care nu furnizează informații relevante pentru evaluarea activității unor instituții și pentru opini apublică?
- Cine se poate simți în siguranță după ce șeful unei instituții cu rol vital în garantarea siguranței construcțiilor demonstrează că nu poate spune nici câți angajați are în subodine?
- Cine girează în funcții de conducere oameni care fac astfel de demonstrații ale neprofesionalismului?
Și lista rămâne deschisă…..
Epurarea instituțiilor ( de astfel de analfabeți funcțional)se face doar prin concursuri( nearanjate) pe fiecare funcție . Mai mult decât atât, pentru funcția de primar candidatul să treacă prin filtru unui concurs ( ca in mediul privat) : proba scrisă ( codul fiscal, codul administrativ și management administrativ), proba de interviu și proba de depunere a unui proiect de management pe urban sau rural.
Trecând de acest filtru ,să poată candida la funcția de edil .
Dar cine are nevoie ,în politică,de oameni inteligenți?