Actualitate

(VIDEO) Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs! Cum s-a umplut de penibil un șef de instituție și întrebarea simplă la care n-a știut să răspundă

S-au consumat momente demne de un episod din seria Cascadorii râsului, la ultima ședință a Colegiului Prefectural, convocată miercuri, la Sala ”D Filipescu” a Consiliului Județean. Acolo s-au reunit toți șefii de instituții descentralizate, pe ordinea de zi fiind prezentarea unor rapoarte de activitate. Printre acestea și raportul Inspectoratului Județean în Construcții Buzău, a cărui șefă, inspector Florinela Victoria Boroș, având delegate atribuții de inspector-șef, a venit în ședință cu un document expus pe două pagini. După ce a ajuns cu întârziere la ședință, inspectorul-șef al ISC Buzău și-a luat rolul în serios și a trecut la citirea, cu o interpretare riguroasă, a celor două pagini de raport.

Momentul surpriză a venit după ce Florinela Victoria Boroș a încheiat citirea raportului. Fără să intuiască, probabil, ce avea să declanșeze, prefectul județului a întrebat cum stă instituția cu ocuparea posturilor din schema de personal. Răspunsul era relativ simplu, mai ales că raportul căruia îi dăduse citire Florinela Victoria Boroș menționa faptul că verificările s-au făcut cu trei inspectori în construcții. Ce a urmat a fost o reacție catastrofală: circa un minut și jumătate, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, Florinela Victoria Boroș, a încercat să răspundă întrebării, cu mare strădanie, după cum se poate observa din imaginile de mai jos.

Discuția s-a încheiat fără ca lucrurile să fie lămurite. Nelămurite sunt și rezultatele controalelor pe care inspectorii în construcții le-au realizat de la începutul anului. Raportul prezentat miercuri nu menționează care sunt obiectivele verificate, ce nereguli s-au descoperit și ce măsuri au fost dispuse.   De pildă, în document se arată că patru poduri de pe raza județului au fost verificate. Cu ce rezultat, a încercat să explice prefectul de Buzău, Daniel Țiclea care spune că a primit o informare suplimentară, pe acest subiect:

”Din ce știu eu, CNAIR e deja foarte aproape de a porni lucările de reabilitare la Viaductul Giurca de pe DN 10. Cred că Giurca (n.r. – urmează un moment în care prefectul nu reușește să distingă dacă e vorba despre Viaductul Giurca sau Grămăticu). Se va intra pe lucrare de reabilitare, vă spun sigur că e o urmare a acestei acțiuni pe care ISC a demarat-o!”

La solicitarea jurnaliștilor, după ședința Colegiului Prefectural, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, a refuzat să răspundă punctual, prevalându-se de o dispoziție internă a instituției prin care comunicarea cu mass-media este realizată doar la nivel central.

În afara subiectului privind siguranța podurilor, alte câteva întrebări rămân cu răspunsul în aer, după momentul din ședința de Colegiu Prefectural:

  1. Ce obiective au verificat inspectorii în construcții, în primele 6 luni ale anului, și ce nereguli au constatat? Ce măsuri de remediere s-au dispus?
  2. De ce sunt acceptate, în ședințele de Colegiu Prefectural, astfel de rapoarte care nu furnizează informații relevante pentru evaluarea activității unor instituții și pentru opini apublică?
  3. Cine se poate simți în siguranță după ce șeful unei instituții cu rol vital în garantarea siguranței construcțiilor demonstrează că nu poate spune nici câți angajați are în subodine?
  4. Cine girează în funcții de conducere oameni care fac astfel de demonstrații ale neprofesionalismului?

Și lista rămâne deschisă…..

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Epurarea instituțiilor ( de astfel de analfabeți funcțional)se face doar prin concursuri( nearanjate) pe fiecare funcție . Mai mult decât atât, pentru funcția de primar candidatul să treacă prin filtru unui concurs ( ca in mediul privat) : proba scrisă ( codul fiscal, codul administrativ și management administrativ), proba de interviu și proba de depunere a unui proiect de management pe urban sau rural.
    Trecând de acest filtru ,să poată candida la funcția de edil .
    Dar cine are nevoie ,în politică,de oameni inteligenți?