Actualitate

VIDEO: De Ziua Lecturii, ministrul Culturii a citit din “Micul Prinț”, într-o școală din Buzău

Astăzi a fost sărbătorită, pentru prima oară, Ziua Națională a Lecturii. Ziua de 15 februarie a devenit zi națională dedicată cititului în baza unei legi, care a fost adoptată anul trecut de Parlamentul României. Data nu a fost aleasă întâmplător, pentru că 15 februarie este ziua în care s-au născut doi dintre cei mai mari și importanți oameni de cultură și educație ai României, Spiru Haret și Titu Maiorescu.

În bibliotecile și școlile din toată țara au avut loc astăzi evenimente dedicate lecturii. Prin dispoziția ministrului Educației, cursurile școlare s-au oprit în toate unitățile de învățământ, pentru 15 minute, în acest interval profesorii și elevii lor citind.

“Citim împreună” este motto-ul primei aniversări a acestei zile naționale. Și, ghidat de acest motto, ministrul Culturii a ales Buzăul pentru a citi în această zi.

Lucian Romașcanu s-a aflat alături de elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, la o discuție deschisă despre lectură. Ministrul le-a citit elevilor un fragment din “Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery, una dintre cărțile de căpătâi ale literaturii universale. Iată, mai jos, momentul în care ministrul le citește elevilor:

Ziua Națională a Lecturii a venit și ca o necesitate, de a-i aduce pe copii, în principal, în lumea cărților. Potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul de cărți vândute a scăzut considerabil, iar oamenii, dar mai ales copiii și tinerii, s-au refugiat din lumea descoperită în paginile unui volum proaspăt scos de sub tipar în cea a tehnologiei. Ministrul Romașcanu le-a dat exemplul personal elevilor, cărora le-a dezvăluit că tehnologia poate fi un aliat în formarea individuală. Cele mai folosite aplicații de pe telefonul său mobil sunt, după WhatsApp, Wikipedia și DEX. Mai mult, citește, uneori, de pe tabletă, dar nimic nu poate înlocui plăcerea de a ține o carte în mână:

La întâlnirea cu elevii Școlii  „George Emil Palade” a fost și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Acesta a încurajat lectura încă de anul trecut, înainte ca 15 februarie să devină zi națională. Primăria Municipiului Buzău a implementat, în 2021, un proiect unic în țară, prin intermediul căruia zeci de mii de elevi au primit cărți în dar. Proiectul respectiv, cunoscut sub numele „Buzăul citește”, s-a bucurat de succes în rândul elevilor

O întâlnire similară cu elevii a ministrului Romașcanu și primarului Toma a avut loc, după-amiază, și la Colegiul Național „Bogdan Petriceiu Hasdeu”.