Actualitate

(Video) Delegația UNESCO, la Vulcanii Noroioși. Ce i-a impresionat pe experții europeni

Dupa ce a obținut titlul de Geoparc UNESCO, Buzăul găzduiește primul eveniment internațional UNESCO organizat  în România. 24 de experți din 17 țări au sosit luni seara în municipiul reședință de județ, iar după o zi de ateliere și workshop–uri, organizate la Consiliul Județean, astăzi delegația UNESCO a avut parte de vizite în teren.

Cu un autocar pus la dispoziție de Consiliul Județean și însoțiți de reprezentanții Biroului de Turism din cadrul instituției, oaspeții au ajuns, mai întâi, la Berca, la una dintre poarțile de intrare în Ținutul Buzăului unde este amenajat și un punct de vizitare.

Preț de aproape o oră, oaspeții au testat echipamentele de ultimă  generație cu ajutorul cărora au aflat obiceiurile și tradițiile buzoiene, fapt care le-a plăcut atât de mult încât GeoGate-ul de la Sătuc ar putea fi un exemplu și pentru alte Geoparcuri din Europa.

Următoarea destinație a fost Vulcanii Noroioși, așa că oaspeții s-au urcat din nou în autocar și au pornit către rezervația naturală, unică în Europa.

Până acolo au avut de îndurat un hop: drumul care este plin de denivelări, iar pe alocuri asfaltul lipsește.

De altfel, un minus de care reprezentanții Consiliului Județean sunt conștienți, însă pentru care există și o explicație. Drumul se află pe lista proiectelor de reabilitare cu fonduri europene atrase prin PNRR și urmează să intre în reparații.

Odată ajunși la destinație, oaspeții au fost întâmpinați de un peisaj unic care, în ultima perioadă, a fost pus în valoare într-o manieră inedită. De exemplu, la intrare în rezervația naturală, turiștii trebuie să cunoască ”Ghidul supraviețuitorului”.

Peisajul spectaculos creat cu fiecare erupere a vulcanilor i-a impresionat pe experții UNESCO care s-au întrecut să surprindă cele mai frumoase instantanee.

Pentru Buzău, prezența delegației UNESCO este o premieră istorică și spun specialiștii din turismul buzoian că, de când a devenit Geoparc UNESCO, Ținutul Buzăului atrage turiștii ca un magnet.

Vizita delegației UNESCO se va încheia mâine.