Actualitate

(VIDEO) Discuții aprinse în CLM pe tema viitorului spital municipal. Ce decizie a fost luată

Consilierii locali municipali din Buzău au adoptat astăzi un proiect de hotărâre ce prevede încheierea unui acord de parteneriat între Primăria Buzău și o fundație ce aparține unui om de afaceri din municipiu, parteneriat în urma căruia ar urma să se realizeze un spital municipal. Practic, este vorba despre un acord încheiat după ce afaceristul respectiv s-a arătat dispus să doneze municipalității un teren de circa 2,5 hectare, la ieșirea din municipiu spre Ploiești, pe care să fie ridicat viitorul spital, dar și sume de bani pentru realizarea obiectivului.

Pe lângă spital, conform proiectului, aici ar urma să fie construite și locuințe pentru medici precum și un centru pentru bătrâni.

Acordul de parteneriat are o serie de prevederi care trebuie atent respectate, a atras atenția alesul USR Irinel Cârstea. De exemplu, dacă în termen de 7 ani proiectul spitalului municipal nu va fi încheiat, terenul va reveni afaceristului.

La rândul său, consilierul local municipal PMP, Constantin Florescu, a arătat că municipalitatea ar avea în proprietate destule suprafețe de teren pe care să fie construit un spital de la zero, fiind evitat astfel orice risc. A urmat un schimb dur de replici între consilierul municipal și primarul Constantin Toma.

La final, proiectul privind încheierea parteneriatului dintre municipalitate și fundația care ar urma să doneze terenul pentru viitorul spital municipal a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Însă, consilierul local municipal PNL Andrei Neder a pus pe tapet o problemă care ar putea apărea: criza de personal medical.

Soluția la această problemă ar putea fi găsită la Spitalul CFR. Tot astăzi, aleșii municipali au adoptat un proiect privind aprobarea unei cereri pentru trecerea Spitalului CFR Buzău, secție exterioară a spitalului CFR Galați, în domeniul public al municipiului Buzău. Pornind de la preluarea spitalului CFR, ar urma să se dezvolte proiectul viitorului spital municipal:

“Astăzi am aprobat și primul pas spre acest spital: preluarea prin transfer gratuit de la Guvern, Ministerul Transporturilor a secției CFR de la Buzău a Spitalului CFR Galați. Vom începe cu dotarea acestui spital și când vom avea gata toate facilitățile aici, tot personalul de la CFR va trece aici, unde va avea o dotare de nivel mondial. După realizarea construcției spitalului nou pe terenul primit, vom transfera toate activitățile Spitalului CFR în această nouă locație, unde vom avea și alte facilități moderne”, spune primarul Constantin Toma.