Actualitate

(VIDEO) Incendiile de vegetație, un fenomen. Pompierii se pregătesc zi de zi să facă față valului de arderi necontrolate

În ultima perioadă, arderea vegetației uscate pentru a curăța terenurile a devenit un adevărat fenomen în județul Buzău. În fiecare primăvară, dar și la începutul toamnei, pompierii sunt chemați aproape zilnic să stingă flăcările care riscă să distrugă păduri dar și gospodăriile oamenilor. Totul după ce persoane inconștiente dau foc resturilor vegetale și scapă flăcările de sub control.

Fenomenul arderilor necontrolate a luat amploare anul acesta. Doar în primele 6 luni ale anului, au fost circa 600 de intervenții ale pompierilor la incendiile de vegetație uscată, fiind mistuite aproape 10 000 ha, în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, au fost doar 98 de astfel de cazuri.

“În semestrul I al anului curent, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate nu mai puțin de 621 arderi necontrolate de mirişti, culturi şi vegetație uscată a căror gestionare a necesitat intervenția serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, a serviciilor voluntare precum şi a personalului Direcţiei Silvice Buzău, acolo unde au fost afectate păduri sau litieră. Față de aceeași perioadă a anului 2021 când au avut loc doar 98 astfel de situații de urgență, din cauza unor factori determinanți cum ar fi lipsa precipitațiilor, temperaturile atmosferice ridicate necorespunzătoare sau intensificări ale vântului precum şi încercările de igienizare de către unii cetățeni a terenurilor proprii, începutul anului curent a adus o creştere semnificativă a incendiilor de vegetație uscată, cele mai multe având loc în luna februarie, când au avut loc nu mai puțin de 170 de intervenții la incendii de vegetație uscată, o medie de aproximativ 11 pe zi. La nivelul judeţului Buzău, astfel de incendii au afectat o suprafață totală de aproximativ 9920 ha de mirişti, vegetație uscată, pădure și litieră, cele mai semnificative arderi necontrolate fiind înregistrate în perioada februarie-martie, când au ars aproximativ 8488 ha.”

Mai multe detalii, AICI.

Dealuri, păduri și fânețe, ori suprafețe de câmpie au fost distruse de foc. În acest context, pompierii buzoieni au organizat astăzi un amplu exercițiu care a avut la bază tocmai simularea unor situații tactice ce se ivesc pe timpul misiunii de stingere a unui incendiu de vegetație uscată. Pregătirea salvatorilor a avut loc la Tisău. Aici s-au strâns pompieri din Buzău, Râmnicu Sărat și Mărunțișu. Sub conducerea inspectorului șef al ISU Buzău, colonel Stelian Cimpoieșu, pompierii au urmat pas cu pas scenariul exercițiului menit să îi pregătească pentru a interveni prompt și a face față cu brio oricărei situații de urgență care ar putea apărea în timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu de vegetație, precum salvarea unei persoane ce a fost surprinsă în mijlocul flăcărilor.

“Pompierii buzoieni au desfășurat încă un EXERCIȚIU cu forțe și mijloace în teren ce a avut ca temă, de aceasta data, simularea unor situații tactice ce se ivesc pe timpul misiunii de stingere a unui incendiu la vegetație uscată, literă și coronament.( …)Scenariul a cuprins acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată și pădure realizate în cooperare cu Ocolul Silvic și SVSU, căutarea-salvarea persoanelor surprinse de incendiu, în cooperare cu IJJ Buzău și acordarea primului ajutor medical de urgență. Rolul acestor exerciții periodice este pregătirea continuă a personalului și testarea capacității de lucru între toate structurile ce fac parte din managementul situațiilor de urgență, în cadrul evenimentelor ce pot pune în pericol viața populației”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de ISU Buzău.