Actualitate Agricultura acum

(VIDEO) E oficial: se vor face teste rapide în piețele din Buzău! Senatorul Vlad Pufu: ”E un pas important și insist ca…”

După anunțul de ieri, despre care Șansa News a scris aici, și Direcția Agricolă a transmis azi, oficial, că în piețele din Buzău se vor putea face teste zilnice. Este vorba despre un acord cu SC Piețe, Târguri și Oboare,  în baza căruia legumele și fructele vor fi testate zilnic, prin sondaj. Se vor face determinări privind prezența nitraților și nitriților în produsele ce ajung pe piață. Directorul Direcției Agricole, Cosmin Florea, a detaliat modul în care se vor face aceste testări:

Senatorul  PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a fost primul care a semnalat necesitatea unor astfel de testări și a atras atenția că instituțiile de resort nu funcționează cum trebuie. Încă de la începutul scandalului pesticidelor a cerut găsirea unor soluții și a creat inclusiv o petiție online pentru susținerea testelor zilnice în piețe.

Parlamentarul buzoian salută, într-o postare pe Facebook, anunțul făcut astăzi și transmite că soluția identificată în județul Buzău ar trebui adoptată la nivelul întregii țări. Vlad Pufu insistă, totuși, să fie găsită o soluție și pentru determinarea zilnică a nivelului de pesticide, care în prezent nu poate fi realizată decât prin analize de laborator.

”E o victorie de parcurs, care va aduce liniște în rândul consumatorilor, dar va asigura și respect pentru producători, pentru că oamenii vor aprecia mai mult munca depusă de un fermier pentru a putea aduce la vânzare un produs sănătos și sigur. Un pas important, întrucât testările zilnice, realizate prin sondaj, vor acoperi toate produsele autohtone, de la legume la fructe și verdețuri. Vor fi însă determinări doar pentru prezența nitraților și nitriților, iar în cazul apariției unei suspiciuni vor putea fi luate imediat măsuri pentru analize suplimentare, dar și pentru stoparea de la vânzare, până la un rezultat cert venit de la laborator. Rămâne în discuție și varianta determinării nivelului de pesticide, realizată momentan doar de Autoritatea Națională Fitosanitară, și insist ca aceste substanțe să fie în atenția factorilor responsabili, pentru testare zilnică. Și dacă se poate la Buzău, această formulă trebuie extinsă în toată țara”, spune senatorul Vlad Mircea Pufu.

Scandalul pesticidelor a atins apogeul săptămâna trecută, când corpul de  control al ministrului Agriculturii, Petre Daea, a ajuns la Glodeanu Sărat, pentru prelevare de probe. Analizele au arătat că roșiile nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Detalii AICI.  

Senatorul liberal din Buzău mai transmite că apreciază modul în care au acționat instituțiile, după reacția sa inițială.

”De la începutul scandalului legumelor toxice am susținut că este nevoie de testarea zilnică și rapidă în piețele din România. Apreciez faptul că toți factorii de conducere implicați au înțeles că reacția mea nu a fost una politică, ci legată strict de sincopele legislative și managementul defectuos din sistem”, a mai transmis senatorul PNL Buzău  Vlad Pufu.