Actualitate Agricultura acum

(Video) Roșiile de Glodeanu sunt bune de consum! A venit rezultatul testelor făcute după verificările Corpului de Control al ministrului Agriculturii

Roșiile crescute în solariile de la Glodeanu Sărat nu prezintă un risc pentru consumatori. Este anunțul făcut astăzi de Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, în cadrul unei conferințe de presă, după ce la sediul instituției au ajuns rezultatele testelor făcute la roșiile recoltate, săptămâna trecută, de experții Corpului de Control din cadrul ministerului Agriculturii. În concluzie, din informațiile primite până la acest moment se conturează un tablou menit să readucă încrederea consumatorilor în roșiile din Buzău, după ce Poliția a anunțat că are în curs o anchetă care vizează trei cultivatori din Glodeanu Sărat, bănuiți că ar fi stropit legumele cu substanțe neomologate în România. Cu alte cuvinte, până la finalizarea anchetei se poate vorbit despre cazuri izolate și nu de o generalizare a roșiilor produse la Glodeanu Sărat.

Toate cele 9 probe prelevate, joi, 11 mai, de echipele Corpului  de Control din cadrul ministerului Agriculturii din solariile de la Glodeanu Sărat sunt conforme. Cu alte cuvinte, roșiile sunt sănătoase, nu conțin substanțe chimice peste limită permisă în România și nu prezintă vreun risc pentru consumatori. Rezultatele analizelor au fost comunicate de Cosmin Florea care a precizat că unele probe au indicat faptul că sunt legumicultori care produc tomate fără niciun fel de substanțe chimice, adică 100% natural, char dacă aceștia nu și-au înregistrat produsele ca fiind bio.

”Nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum. În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consum. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman. Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Aceste rezultate vin la o zi după ce Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că și primele 9 probe de tomate trimise din Buzău au fost conforme. Declarația directorului Paulinei Gabor le puteți citi aici.

Astfel, până acum toate cele 18 probe de tomate trimise spre analiză, săptămâna trecută, la Autoritatea Națională Fitosanitară au arătat că legumele de Buzău nu conțin pesticide peste limitele premise în țara nastră.

” Testele au fost făcute la aproximativ 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat absolut depăşiri la nicio substanţă. Putem garanta că prin aceste prelevări de probe, lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, sunt bune de consum”, a spus Cosmin Florea.

Amintim că în prezent este o anchetă în curs care vizează trei cultivatori din Glodeanu Sărat, bănuiți că ar fi stropit roșiile cu substanțe neomologate. Sunt așteptate rezultatele unei expertize care să arate ce substanțe au fost folosite de cei trei legumicultori, în ce cantități și dacă aceste roșii prezentau un risc pentru consumatori, în cazul în care ar fi fost comercializate.