Actualitate

(VIDEO) Educație rutieră în secția de Pediatrie. Acțiunea, în premieră, are ca scop reducerea accidentelor cu victime minori

Regulile de circulație, învățate cu zâmbetul pe buze, chiar de la profesioniști. De asta au avut parte astăzi copiii internați, cu diverse probleme de sănătate, în secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău. Acțiunea, desfășurată în premieră, a avut drept scop prezentarea, într-un mod cât mai atractiv, a regulilor de circulație pe care trebuie să le respecte fiecare copil atunci când este pieton sau când merge cu bicicleta sau, mai nou, cu trotineta electrică. Ideea a avut la bază tocmai faptul că, odată cu întoarcerea în unitățile de învățământ, copiii se deplasează singuri și, din neatenție sau neștiintă, pot fi victimele unor accidente rutiere. Din păcate, ultimul eveniment de acest gen  a avut loc chiar în cursul zilei de marți, când un copil de 11 ani a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni, pe strada Chiristigii.

Misiunea a fost organizată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Buzău, în colaborare cu Spitalul Județean Buzău. Astfel că, timp de câteva minute, oamenii în uniformă, prietenoși și cu zâmbetul pe chip, au stat de vorbă cu copiii internați la Pediatrie și le-au explicat ce trebuie să știe pentru a avea un comportament preventiv în trafic.  

”Pentru că școala abia a început, însă acești preșcolari și școlari nu au avut ocazia să se bucure de începutul de an școlar, polițiștii rutieri s-au hotărât să le facă o surpriză și să îi viziteze pe copiii internați în Secția de Pediatrie și Chirurgie Infantilă. Toți s-au jucat, au colorat, au râs, pentru un timp au uitat că sunt în spital, de dorul de casă și de cel al prietenilor. Polițiștii le-au explicat copiilor, pe înțelesul lor, cât de importante sunt regulile de circulație și că un comportament preventiv o să le asigure un drum mai sigur către școală, iar bucuria de a pleca acasă nu ar trebui să îi facă neatenți”, informează IPJ Buzău.

Echipa oamenilor în uniformă a fost condusă chiar de șeful Serviciului Rutier, comisar șef Silviu Dinu, cel care, pe lângă învățămintele transmise, le-a oferit copiilor și daruri.

”Desigur că rutieriștii le-au dus și mici surprize pacienților, au oferit fiecăruia câte un ghid de educație rutieră cu ajutorul căruia vor învăța comportamentul preventiv și nu oricum, ci prin joacă. Cei 25 de copii au primit  și câte o mașinuță și planșe colorate cu ajutarul cărora pot repeta ce au învățat azi”, informeazăIPJ Buzău.

La activitate au participat și Iuliana Roșioru, cea care a pus bazele Asociației de Întrajutorare Ionașcu Filofteia Dănuța, tocmai după ce sora ei, în vârstă de 17 ani, a murit în urma unui accident.

Din fericire, astăzi, în Spitalul Județean nu erau internați minori, victime ale accidentelor rutiere. Copilul lovi marți pe strada Chiristigii a fost externat, având răni ușoare. Totuși, medicii spun că de multe ori au pe masa de operație copiii pe care abia îi mai pot salva.

Acțiunea este prima de acest gen în Spitalul Județean, însă managerul Claudiu Damian spune că este deschis la astfel de colaborări tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor.

Subiectul va fi dezbătut, pe larg, astăzi la Focus News, începând cu ora 18.00