Toți elevii și preșcolarii vor avea căldură în unitățile de învățământ pe care le frecventează, pe toată durara sezonului rece. Este asigurarea dată de reprezentanții Primăriei Buzău. Există totuși și câteva recomandări venite din partea autorităților tocmai pentru a avea un consum cât mai redus în contextul valului de scumpiri anunțat pentru această iarnă.
Odată ce afară temperaturile vor coborî până la zece grade Celsius, timp de trei nopți consecutiv, centrale termice din unitățile de învățământ vor fi puse în funcțiune, iar autoritățile locale dau asigurări că totul este pregătit. Managerii școlilor și grădinițelor au încheiat contracte cu furnizorii de gaze și electricitate astfel că își pot face deja calcula cu privire la sumele pe care trebuie să le aibă pregătite pentru plata facturilor la utilități.
”Noi am făcut o verificare cu absolut toate unitățile de învățământ din municipiu. Toate au contracte încheiate în termen util, astfel încât să beneficieze de plafonarea prețului până pe 31 august 2023, ceea ce înseamnă că vor avea și capacitatea financiară să-și asigure atât partea de încălzire, cât și partea de energie electrică, pentru că și acolo i se aplică aceeași regulă, va opera această plafonare până vara viitoare, astfel că nu ne facem griji din acest punct de vedere, pentru că nu vom avea cheltuieli neprevăzute”, a spus Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău.
Reprezentanții Primăriei însă au și câteva recomandări pentru managerii unităților de învățământ tocmai pentru a fi atenți la consum, și, în final, pentru a reduce cheltuielile. Mai exact, ar fi recomandat ca în clase să fie menținută o temperatură de 20-21 de grade Celsius.
”Noi am și discutat cu dumnealor, au mai fost invitați la ședințe. Nu suntem în situația să raționalizăm acum, dar trebuie să fim și conștienți de faptul că temperatura de 20-21°C este o temperatură optimă și pentru învățare și pentru concentrarea copiilor, de la această temperatură în sus, nici nu mai au același nivel de concentrare”, a spus Oana Matache.
Mai mult, viceprimarul municipiului Buzău spune că managerilor li s-a atras atenție și cu privire la modul în care trebuie să funcționeze centralele, când acestea ar trebui oprite astfel încât elevii să aibă confort în clase, dar să fie optimizat și consumul.
”Am avut această rugăminte să se asigure totodată, să oprească, să închidă caloriferele în momentul în care aerisesc, adică să nu mai existe acea risipă și bineînțeles, să aplice acea metodă prin care încălzesc dimineața, înainte cu două ore înainte de sosirea copiilor la școală, ei să găsească temperatură optimă și ulterior, spre mijlocul zilei, se poate opri pentru că o parte destul de bună din clădirile școlilor au încălzire termică bună și atunci nu este necesar să țină pornită căldura.
La fel recomandăm și pe parte de electricitate, atâta timp cât sunt clase luminoase, nu are sens să fie ținută lumina aprinsă pe tot parcursul zilei, atâta timp cât e lumină naturală de afară, adică cumva să fim cât mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jur și foarte important este ca, aici nu e problema neapărat căci cu siguranță, domnii directori sunt foarte responsabili, e vorba să-i educăm și pe cei mici pentru că ei trebuie să învețe să aibă grijă și chiar ei să semnaleze în jurul lor, să fie din acest punct de vedere economi și a atenți la ce se întâmplă în jur”, a spus Matache.
Amintim că începând de anul trecut, toate unitățile de învățământ au centrale termice proprii, după ce Primăria a decis debrașarea acestora de la sistemul centralizat și alocarea unor sume de bani pentru dotarea școlilor și grădinițelor cu sisteme de încălzire proprii.
Adaugă comentarii