Actualitate

(VIDEO) Epopeea unui drum construit în cinci ani. Ultimul termen pentru DJ 203K Mărăcineni -Podu Muncii

Modernizarea DJ 203K Mărăcineni-Podu Muncii se apropie de final. Lucrările au fost realizate în proporție de 98%, iar ceea ce nu este încă realizat va fi gata până la jumătatea lunii octombrie. Cu alte cuvinte, după cinci ani în care a stat în reabilitare, șoseaua pe care circulă zilnic mii de mașini va fi, în sfârșit, predată la cheie.

De altfel,  modernizarea celor 37 de kilometri de drum județean a fost una dintre cele mai dificile investiții derulate de Consiliul Județean Buzău, atât sub aspectul perioadei de derulare a lucrărilor, cât și din punct de vedere al sumelor cheltuite.

Cinci ani în loc de doi

Primul aspect care a generat discuții a fost termenul de execuție foarte lung. Mai exact, cinci ani, în condițiile în care, în proiectul inițial, lucrările ar fi trebuit să dureze 24 de ani, la acel moment luându-se în calcul doar lunile în care efectiv se lucra, adică fără perioadele în care vremea nu permitea lucrul pe șantier. Totuși, din 2018, când a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, și până în prezent au fost emise 10 acte adiționale prin care s-a modificat termenul de execuție. Cauza: pandemia și perioadele de iarnă.

” Au fost avizate 10 acte adiționale privind majorarea termenului de execuție, determinate de sistarea lucrărilor în perioada de pandemie COVID-19 și perioadele de iarnă”, informează reprezentanții Consiliului Județean.

Lucrări întârziate și cu 11 milioane de lei mai scumpe

Și prețul a fost majorat de mai multe ori în cei cinci ani de execuție. Nu mai puțin de opt acte adiționale au fost avizate de consilierii județeni pentru ca proiectul să poată fi dus la capăt. În final, valoarea totală a lucrărilor a ajuns la 92. 719.267 lei față de 81.833.412 lei. În concluzie, suma a crescut cu aproape 11 milioane de lei.

Lucrările sunt aproape finalizate, iar președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că “pe 10-15 octombrie” se va putea face recepția acestui tronson de drum.

Pe de altă parte, tronsonul Robeasca- Vadu Pașii, al aceluiași drum, se apropie de inaugurare, deși aici ar mai fi ceva intervenții în zona trecerilor la nivel cu calea ferată. Totuși, lucrările restante se vor realiza într-o săptămâna ceea ce înseamnă că, în curând, și acest tronson de drum va fi gata.

După recepția lucrărilor celor două tronsoane, în primăvară, urmează să înceapă lucrările pe un alt sector din același drum județean, respectiv de la Podu Muncii până la Vintilă Vodă.

Etichete

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Spunea Domnu’ Emanoil ca se executa la standarde europene….ne spune si noua unde au văzut el în Europa asemenea trotuare si piste de biciclete?
    Și încă o întrebare.
    De ce în Vadu Paşii, din 6 stații de autobuz doar una e cu alveola?

  • Care 5 ani?! Sunt 13 ani de când au început lucrările pe DJ 203K…..acum sa vedem cât durează să plombeze gropile de sub pod, că este tot responsabilitatea Consiliului Județean…..să le mai aducem aminte…..că noi muritorii de rând ne stricam mașinile, iar un bilet cu 2 călătorii costa 10 lei ……