Actualitate

(VIDEO & FOTO) Mărțișoare cu poveste și dichis la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman

Brățări atent împletite din fire colorate sau diverse materiale, flori cusute pe pânză sau mărgele lipite pe scoici în diferite forme, sunt doar câteva dintre modelele de mărțișoare cu care sunt așteptați, zilele acestea, buzoienii la Vila Albatros din Parcul Marghiloman. O expoziție cu vânzare este organizată, în prag de primăvară, astfel încât buzoienii să poată alege simbolul pe care să îl ofere mamelor, învățătoarelor sau altor ființe dragi lor.

Meșterii populari din Buzău și elevii Liceului pentru Copii cu Deficiențe Auditive au muncit zile întregi pentru a realiza migăloasele mărțișoare. Cu multă răbdare, imaginație și dragoste față de frumos, au cusut, au împletit și au lipit produse, realizând, în final, adevărate lucrări de artă.

Și nu doar atât. Pe lângă târgul și expoziția găzduite de Vila Albatros, reprezentanții Centrului Cultural Alexandru Marghiloman îi așteaptă pe cei mici cu multe alte surprize. În fiecare zi, chiar și în week-end, copiii de toate vârstele pot participa la ateliere de creație, unde pot învăța să facă mărțișoare.

Chiar meșterii populari le vor dezvălui participanților tainele confecționării mărțișoarelor din lut, din ațe sau mărgele.

Cât timp copiii învață să realizeze mărțișoarele, părinții pot vizita târgul din Vila Albatros. Mărțișoarele confecționate de Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, dar și simboluri la care au lucrat cu mult drag copiii și tinerii de la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive, cei de la Centrul de Zi ”Phoenix” și de la Centrul pentru Recuperare, Reabilitate și Educație Specială, sunt scoase la vânzare. Mărțișoarele nu au un preț fix, în schimb toți banii strânși vor fi donați copiilor.

Una dintre legendele despre mărțișor spune că într-o zi de primăvară Soarele a coborât pe Pământ, iar un zmeu l-a ținut captiv, lăsând toți locuitorii fără lumină, fără zâmbete și fără poftă de viață. În schimb, un tânăr curajos, pe nume Mărțișor a reușit să îl elibereze și s-a luptat cu zmeul până l-a lăsat fără suflare. Din această luptă, sângele tânărului a lăsat urme pe zăpadă și de aici această asociere a culorilor alb și roșu, din șnurul mărțișorului. Însă, legendele mărțișorului sunt multe și interesante, și la fel de captivante sunt și modurile de prelucrare a acestor podoabe.