Actualitate Agricultura acum

(Video) Fructul cosmonauților, ”vedeta” fabricii de conserve de la Vernești. Rețeta celei mai apreciate dulceți

Supranumit fructul cosmonauților, aronia a devenit ingredientul „minune” din produsele pregătite în fabrica de conserve de la Vernești. Sucul de aronia, o licoare de culoare roșu închis cu gust dulce-acrișor, se vinde ca pâinea caldă, fiind benefic în tratamentul bolilor cronice, diabet, boli de inimă și circulatorii, în timp ce dulceața de aronia este preferată, în special, de gospodine pentru a o adăuga la clătite sau papanași. Marian Tudor, proprietarul fabricii, spune că fructele de aronia sunt din ce mai apreciate deși în urmă cu cinci ani, când a plantat primii arbuști, nu se gândea că vor avea succes.

Aronia este o plantă relativ nouă în România, însă efectele sale asupra organismului sunt miraculoase, cel puțin asta spun cei care îl consumă cu regularitate. Printre ei este și Marian Tudor, buzoianul care după ce a văzut beneficiile pe care le are aronia asupra sănătății a decis să includă ”ingredientul” minune în preparatele sale. Așa a ajuns să producă sucuri și dulcețuri din aronia sau aronia în combinație cu fructe de pădure sau mere.

Marian Tudor

Rețetele sunt simple și, de obicei, sunt urmați aceeași pași ca în cazul oricărui alt fruct. Diferența o face însă gustul final dar și munca mult mai migăloasă.

De exemplu, pentru pregătirea dulcețurilor de aronia este nevoie de două-trei ore. Unul câte unul, fructele sunt curățate de codițe. Procesul de repetă de câte ori este nevoie pentru a fi complet curate. Apoi se trec printr-un jet de apă și se pun la fiert. Separat se pregătește siropul, care se va adăuga peste fructe. Totul se face manual și cu foarte mare atenție pentru ca fructele să rămână întregi

În total, în fabrica de la Vernești au fost prelucrate, până acum, 70 de tone de aronia, atât din producție proprie cât și materie primă achiziționată de la alți cultivatori din țară.

Marian Tudor

O cutie de doi litri cu suc costă 50 de lei, iar un borcan cu dulceață de aronia 9 lei. Toate produsele sunt vândute în băcănii din București și Buzău.

De asemenea, în fabrica de la Vernești sunt obținute mai multe sortimente de dulceață și chiar conserve din legume cum ar fi zacusca de vinete sau de ghebe , fasole în saramură sau castraveți murați.