Actualitate

(Video) Gestul incredibil făcut de bărbatul care a recuperat crucea sfințită din râul Buzău. Ce a spus arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la finalul slujbei

Vremea bună de afară i-a adus în număr mult mai mare pe credincioși la slujba de sfințirea apei, organizată pe malul râului Buzău. În total, peste o mie de persoane, părinți cu copii, și bătrâni, au asistat, cu bucurie, timp de o oră, la slujba specială de Bobotează, oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți, printre care și părintele Mihail Milea, dar și Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord. Detalii și galerie foto aici.

Cel mai așteptat moment al slujbei a fost cel al aruncării crucii sfințite în râul Buzău. Astfel, la finalul slujbei, soborul de preoți a coborât de pe esplanadă, a stropit mulțimea cu Agheasma Mare, după care Înaltpreasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a aruncat o cruce din lemn în apele râului. Cum gerul Bobotezei a fost înlocuit cu temperaturi mai blânde și numărul celor care au avut curajul de a înota în apele reci pentru a recupera crucea sfințită a fost mult mai mare.

Nu mai puțin de 10 temerari s-au aruncat în râu, (față de 6 anul trecut), însă norocul a fost, astăzi, de partea lui Cătălin, un tânăr de 35 de ani, din Săgeata. Cătălin este căsătorit și are doi copii. Bărbatul spune că este pentru al doilea an când reușește să aducă la mal crucea sfințită, aruncată de preoți în ziua de Bobotează, și mărturisește că se simte norocos.

Imediat după ce a recuperat crucea, buzoianul a sărutat-o de mai multe ori, după care a dat-o și celorlalți bărbați care s-au aruncat în apele reci.

În semn de recunoștință pentru gestul său, Cătălin a primit o icoană, dar și un lănțișor cu o cruciuliță de la Înaltpreasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

La finalul slujbelor, credincioșii au luat Aghiasma Mare, apa sfințită, tămăduitoare, cu îndemnul primit de la Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord de a o consuma în fiecare dimineață, pe nemâncate.

”Luați și această agheasmă sfințită anul acesta, gustați din ea pe nemâncate în fiecare dimineață, stropiți-vă astăzi casa și agonisirea”, a transmis Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord credincioșilor.


Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord

O basilică pe malul râului Buzău

La finalul slujbei, un anunț, în premieră, a venit de la Înaltpreasfințitul Ciprian. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a transmis mulțimii adunate faptul că și-ar dori ca pe malul râului Buzău, unde acum lumea asistă, în picioare, în aer liber, să se construiască o basilică în care să poată fi oficială slujba specială de Bobotează.

”Vom reuși cu ajutorul lui Dumnezeu, și vom reuși, să construim în apropiere o basilică cu hramul Teofania și cu un paraclis închinat Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, în interiorul acestei basilici”, a spus Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la finalul slujbei de sfințire a apei de pe malul râului Buzău.


Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei 

De asemenea, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a făcut un apel către autoritățile locale prezente la slujbă, dar și la credincioșii care ar putea sprijini transpunerea acestui gând în realitate.