Actualitate

(Video) Greșeli turistice care te pot costa viața. Ce spune pompierul care a salvat doi tineri de la înec

O secundă de teribilism sau de neatenție poate lua o viață. Este sfatul pe care pompierul care a salvat două persoane de la înec, pe litoralul românesc, îl are, în special, pentru tinerii care se aventurează în valurile mării.

După două săptămâni în care a fost detașat pe litoralul românesc, Debu Alexandru, plutonier major în cadrul ISU Buzău, a revenit acasă. A fost prima misiune la malul mării, iar experiența i-a oferit ocazia de a analiza foarte bine ce greșeli fac turiștii români în momentul în care ajung la mare mai ales că, pe timpul detașării, a participat la mai multe misiuni de salvare, fiind pus în situația de a acorda primul ajutor atât unui copil de patru ani, dar a participat și la momentul în care un salvamar a scos din valuri un tânăr de 17 ani. Cea mai importantă misiune a fost cea în care, aflat la piscina hotelului la care era cazat, în timpul liber, a salvat de la înec două persoane, un tată și fiul său. Cei doi se aflau în zona în care apa avea o adâncime de 2 metri și, la un moment dat au intrat în panică și nu au mai știut ce să facă să iasă din piscină.

Timpul petrecut printre turiști l-a ajutat pe pompierul buzoian să tragă câteva concluzii despre comportamentul pe care îl au mulți turiști și care le-ar putea pune viața în pericol. În primul rând, spune angajatul ISU, teribilismul tinerilor reprezintă o cauză care duce la tragedii pe litoral. Este vorba despre adolescenții care se aventurează în valurile învolburate ale mării, chiar și atunci când acest lucru este interzis, din cauza condițiilor meteo.

De asemenea, și persoanele vârstnice care se deplasează foarte mult de mal și, pe fondul caniculei care oricum reprezintă un factor de stres pentru organism, obosesc și nu mai pot ieși din apă. Tragedii se pot întâmpla și atunci când cei mici sunt lăsați nesupravegheați în apă și mai ales fără colac sau vestă de salvare.

Plutonier major Debu Alexandru este căsătorit și are doi copii. Este angajat la ISU de 11 ani și spune că a renunțat la facultate pentru cariera de salvator.

Etichete