Actualitate

(Video) Învățământul dual ia amploare la Buzău. Află ce licee tehnice garantează angajarea elevilor imediat după terminarea studiilor

Buzăul va pregăti mai mulți meseriași! Strigătul de ajutor al mediului economic a fost , în sfârșit, ascultat astfel că, din această toamnă, numărul de locuri pentru învățământul dual va fi de cinci ori mai mare. Cu alte cuvinte, această formă de învățământ care permite angajatorilor să-și formeze viitorii angajați încă de pe băncile școlii a devenit din ce în ce mai căutată, tocmai pentru că piața forței de muncă se confruntă cu o lipsă acută de persoane calificate în domeniile tehnice.

Criza forței de muncă schimbă oferta educațională la Buzău. Mai exact, învățământul dual ia amploare astfel că pentru această toamnă vor fi create nu ma puțin de 254 de locuri în 6 licee, față de 54 de locuri în trei licee, cum se întâmpla până acum. Cu alte cuvinte, asistăm atât la o creștere a numărului de clase cât și a numărului de unități de învățâmânt care au acceptat să introducă în oferta educațională și învățământul dual. Mai mult decât atât, tinerii vor avea la dispoziție o paletă mai variată de meserii pentru care se pot pregăti, fiind în același timp siguri că la finalul celor trei ani de studiu au și un loc de muncă asigurat.

Nr. crt. Calificare profesională Nr. clase Nr. locuri
1 Electrician exploatare joasă tensiune 1,5 45
2 Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație 1 28
3 Bucătar 1 25
4 Mecanic utilaje și instalații în industrie 1 23
5 Sudor 1 21
6 Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic 0,5 17
7 Operator la mașini cu comandă numerică 0,5 16
8 Mecanic auto 0,5 15
9 Tinichigiu – vopsitor auto 0,3 12
10 Brutar-patiser-preparator produse făinoase 0,5 12
11 Confecționer produse textile 0,5 10
12 Electromecanic utilaje și instalații industriale 0,3 10
13 Frigotehnist 0,3 10
14 Operatorînprelucrarealegumelorșifructelor 0,5 10

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Buzău, pentru anul școlar 2023-2024, cele 254 de locuri vor fi distribuite în trei licee din municipiul Buzău, respectiv Liceul Tehnologic ”GrigoreMoisil”,Liceul ”Dimitrie Filipescu” și Liceul Tehnic Buzău și trei licee din Râmnicu Sărat, respectiv Liceul Tehnologic Economic, Liceul Victor Frunză și Liceul Tehnologic Traian Săvulescu.

În total, la ceste unități de învățământ vor fi pregătite 14 specializări în 9,5 clase. Cele mai noi specializări, introduce începând cu această toamnă sunt: tinichigiu vopsitor-auto, electromecanic utilaje și instalații industrial, confecționer produse textile, brutar – patiser – preparator produse făinoase, operator în prelucrarea legumelor și fructelor .

Unul dintre liceele care și-a crescut oferta pentru învățământul dual este și Liceul Tehnic. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, aici elevii se pot pregăti și pentru meseria de tinichigiu vopsito- auto și eletromecanic utilaje și instalații industriale, pe lângă specializările deja existente de bucătar, ospătar, vânzător în unități alimentare, frigotehnist și mecanic auto.

Mecanii auto sunt printre cei mai căutați meseriași. Angajatorii spun că nu mai găsesc tineri dornici să muncească, iar aceste parteneriate cu școlile le vin în ajutor pentru că, așa, își pot pregăti viitorii angajați încă de pe băncile școlilor.

La rândul lor, elevii se îndreaptă tot mai mult spre această formă de învățământ și datorită avantajelor financiare pe care le au pe timpul școlii. Este vorba despre o bursă de 400 de lei, internat gratuit. pentru elevii din mediul rual, transport gratuit în oraș.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian