Actualitate

Incendiul de la Beceni a cuprins islazul și pajiști permanente. Proprietarii terenurilor, așteptați să depună plângeri la Poliție pentru a nu pierde subvențiile

Cel mai puternic incendiu de vegetație uscată din ultimii ani, cel de la Beceni, unde au ars circa 400 ha, a afectat suprafețe importante din islazul comunal dar și pajiști permanente. Inspectorii APIA vor merge pe teren și vor măsura suprafața afectată de foc pentru a stabili amploarea fenomenului. Pe de altă parte, cum arderea pășunilor și fânețelor este strict interzisă, unii proprietari ar putea pierde subvențiile de la APIA. Pentru a nu ajunge în această situație, fermierii trebuie să meargă la Poliție să depună o sesizare.

“Fermierii au obligația ca în 10 zile lucrătoare să ne trimită o copie după sesizarea depusă la Poliție și la ISU, ca să nu fie afectați și sancționați pentru incendiile produse pe terenurile dânșilor”, a subliniat directorul adjunct al APIA, Aurelia Mitrea.

Director adj. APIA Buzău, Aurelia Mitrea

Pe de altă parte, Instituția Prefectului face un apel către toți proprietarii de terenuri pe care s-au întins flăcările să meargă la Poliție și să depună plângere. Astfel, arată prefectul Daniel Țiclea, vor demonstra că nu ei au incendiat vegetația și vor ajuta la identificarea făptuitorilor. În caz contrar, autoritățile anunță sancțiuni drastice.

“Este foarte clar, din punctul meu de vedere, că la acest moment trebuie să renunțăm la măsurile graduale de sancționare a acestor fapte. Voi solicita instituțiilor abilitate să meargă la sancțiunile maxime pentru că situația este foarte gravă. Sancțiuni pot fi aplicate de APIA și Garda de Mediu, iar IPJ să reacționeze și să înceapă ancheta dacă apar plângeri. Plângerile trebuie depuse de către proprietarii terenurilor incendiate și care doresc să-și dovedească buna credință și că nu ei au fost autorii incendierii. Dacă voi constata că sunt proprietari care nu depun plângeri, când voi avea numele proprietarilor terenurilor incendiate, Instituția Prefectului va depune plângere la Poliție pentru cercetarea faptelor. Este inacceptabil atâtea forțe, atâtea resurse consumate, cheltuite, și să vulnerabilizăm un sistem atât de important pentru siguranța națională”, a declarat la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea.

Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea

Sâmbătă, aproape 400 ha de vegetație uscată au ars pe Valea Slănicului. În aceeași zonă, în urmă cu nici două săptămâni, focul a pârjolit alte 200 ha de vegetație.

Etichete