Actualitate

(Video) Mai mulți medici din Județean, în grevă de avertisment. Printre ei și chirurgul venit din Kenya

Mai mulți medici, din aproape toate secțiile Spitalului Județean Buzău, au participat astăzi la greva de avertisment declanșată, la nivel național, de Federația ”Solidaritatea Sanitară”. Este vorba atât despre membrii filialei județene a sindicatului cât și de simpatizanți, cum este, de exemplu, cazul medicului chirurg venit din Kenya, MASAB AHMED HIRSHI, care s-a alăturat colegilor tocmai pentru a sublinia amploarea nemulțumirilor existente în sistemul sanitar public de stat. Alături de medici au fost, de asemenea, și mai multe asistente, infirmiere, brancardieri și reprezentanți ai personalului TESA. Cu toții cer creşterea veniturilor salariale reale, indexarea cu nivelul inflaţiei şi eliminarea inechităţilor salariale.

”Suntem în grevă de avertisment deoarece până acum Guvernul României a refuzat acorde angajaților din sănătate o majorare a veniturilor salariale suficientă pentru a asigura cel puțin indexarea acestora cu inflația”, informează Sindicatul Solidaritatea Sanitară.  

În total, la Buzău, peste 20 de cadre medicale au protestat în curtea Spitalului Județean. Greva de avertisment a durat o oră, în intervalul 12.00-13.00, fără să fie afectată activitatea medicală.

Medicii spun că au ajuns la această etapă tocmai pentru că în urma protestelor anterioare solicitările lor nu au fost ascultate și se simt „umiliți” și ”complet desconsiderați”. Medicul șef al secției ATI, Victor Ioniță, trage un semnal de alarmă și cu privire la exodul de medici din spitalele publice, în condițiile în care și la Buzău există un deficit de specialiști de circa 30%, inclusiv pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

În stradă pentru a-și cere drepturile au ajuns și chirurgii. Medicul Dragoș Vicol spune că se simte umilit și speră că se va ajunge la un numitor comun.

Medicul Adrian Zoican, la rândul său, a vorbit despre efortul pe care îl fac medicii, din toate secțiile, pentru a acoperi liniile de gardă, în condițiile în care numărul pacienților și prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgențe este în creștere. Asta, fără ca ei să fie plătiți corespunzător.

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară amenință cu greva generală. Iată lista revendicărilor:

  • Indexarea veniturilor salariale cu inflația (Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie brut pe țară garantat în plată. Asta înseamnă creșterea salariilor de bază ale tuturor angajaților din sănătate cu 32%. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de angajați. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariului minim pe economie.
  • Eliminarea inechităților salariale(Soluția solicitată de noi o constituie plata gărzilor suplimentare cu tariful orar la normei de bază)

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ma speriasem,am crezut ca au ieșit în strada ca să reclame sistemul,condițiile din spitale,șpăgi le sau lipsa medicilor pe anumite secții de criza.Evident ca nu ii interesează decat propriul buzunar. Alinierea salariilor la inflație, asta o visez și eu de când s-au scumpit toate.Si eu muncesc …