Actualitate

VIDEO: Mai puțini bani pe mâncare. Sfaturile unui bucătar despre economiile în bucătărie

Prețurile alimentelor au explodat astfel că o masă gătită acasă, pentru o familie cu doi copii, costă aproape 160-170 de lei. Cu alte cuvinte, într-o lună , cheltuielile sunt enorme. Într-un raport dat recent publicității, Avocatul Poporului a arătat că o familie cu doi copii are nevoie de peste 7.000 de lei pentru asigurarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

În aceste condiții, să știi să faci economie, mai ales în bucătărie, este vital. Mirela Gheorghe, un bucătar cunoscut în Buzău și antreprenor, a explicat, la Focus News, pe ce se duc cei mai mulți bani atunci când gătești acasă dar și ce este bine să faci dacă vrei să dai mai puțini bani pe mâncare.

În primul rând, un calcul făcut de Mirela Gherghe arată că o masă pentru doi adulți și doi copii, adică 4 porții, costă circa 160-170 de lei. Este vorba despre un meniu simplu alcătuit din ciorbă, o tocană de porc și o prăjitură simplă de casă. Cei mai mulți bani se duc pe carne, care s-a scumpit foarte mult în ultimele luni dar și pe legume, a căror prețuri, la fel, au explodat.

”Observăm o creștere a prețurilor la majoritatea alimentelor de bază. Un litru de ulei îl găseam la 7-7,50 lei. Acum costă până la 9 lei. Carnea de pui a crescut cu 25%. Laptele este și el mai scump. Inclusiv legumele se vând cu prețuri mai mari și asta se vede la suma totală cheltuită pentru pregătirea unei mese.  Dacă ar fi să calculăm exact, o ciorbă pentru o familie de 4 persoane, cumva între 4-6 porții, costă undeva la 50 de lei. Anul trecut ingredientele pentru aceeași cantitate costau circa 40 de lei. O tocană cu carne de porc costă circa 70 de lei, adică cu circa 10 lei mai mult decât anul trecut. Un desert mediu costă undeva la 40-45 de lei având în vedere că și untul, laptele și ouăle s-au scumpit foarte mult, undeva la 10-15% față de aul trecut”, a spus Mirela Gheorghe.

Calcul făcut de Mirela Gheorghe este susținut și de o analiză făcută de Avocatul Poporului care a arătat de câți bani are nevoie o familie din România pentru a-și asigura un trai decent.

”Conform unor studii de specialitate, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună”, se arată în raportul pe care îl puteți citi aici.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este în cuantum de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră, adică cu mult sub necesarul unui trai decent.

În aceste condiții, Mirela Gheorghe a explicat la Focus News cum trebuie alcătuit meniul unei familii astfel încât să nu există risipă nici de bani și nici de alimente. Iată sfaturile:

Primul pas: meniul săptămânal

Alcătuirea unui meniu săptămâna reprezintă primul pas care ne poate ajuta să facem economie în bucătărie. Astfel vom ști exact ce ingrediente avem deja și ce trebuie să cumpărăm.

Întocmirea unei liste de cumpărături

Înainte de a pleca la cumpărături trebuie făcută o listă cu ingredientele de care avem nevoie.

„Este indicat să facem o listă care să cuprindă ingredientele pentru preparatele pe care vrem să le avem pe masă în următoarele zile și să mergem o singură dată la cumpărături, și nu în fiecare zi, când plecăm de la serviciu. Este bine să nu ne abatem de la această listă.  Este foarte important să trecem și cantitățile și așa cumva ne limităm și, în același timp, reducem și risipa alimentară”, spune Mirela Gheorghe.

Promoțiile, un atu la cumpărături

”Promoțiile sunt foarte importante pentru noi în momentul acesta. Este bine să ne folosim de ele tocmai pentru a face un mic stoc, la un preț mai bun. Asta dacă știm sigur că prețul afișat acum este cu adevărat mai mic, adică dacă cunoaștem cu cât se vindea același produs înainte de a intra la reducere. De exemplu, găsim o promoție la carne. Putem cumpăra mai mult pentru că este un ingredient pe care îl folosim des, însă când ajungem acasă o porționăm și tot ce nu folosim imediat trebuie congelat”, a explicat Mirela.

Cupoanele de reduceri, de neratat

”Multe supermarketuri au cupoane pentru diferite produse începând de la detergenți până la carne și legume. Este important să învățăm să lucrăm cu aceste cupoane. Este foarte important să ne folosim și de reducerile în baza cupoanelor”, sfătuiește Mirela.

Mâncarea nu se aruncă, se transformă

Un alt sfat important este să transformăm mâncarea care ne rămâne.

”De exemplu, dacă într-o zi avem o friptură de pui și nu  fost consumată toată, atunci cantitatea rămasă ar putea fi folosită într-o salată sau o shaorma de casă. Este absolut delicios și facem o reducere la buget”, a mai spus Mirela Gheorghe.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Bună ziua. Un “meniu simplu” este doar la restaurant. Acasă lumea pune pe masă doar un singur fel de mâncare. Doamna de mai sus își face reclamă gratis. Un litru de borș la 2 lei, un kilogram de cartofi la 2 lei, o legătură de pătrunjel și una de leuștean la 1.5 x 2 =3 lei, o sticla de ulei la 7 lei, un borcan de zarzavat sau ghiveci de legume la 5 lei, o lingura de sare la 1.5 lei kilogramul, opțional o punga de fidea la 3 lei. Total: 23.5 lei și mănânci 3 zile din ciorba respectiva.