Aproape că nu mai există noapte fără atacuri ale urșilor. Animalele sălbatice atacă simultan în tot mai multe localități. S-a întâmplat și noaptea trecută, când Inspectoratul de Jandarmi Județean a primit patru apeluri pe numărul unic de urgență, 112, din patru localități diferite, la distanță de doar câteva minute. Pentru a avertiza populația au fost emise patru mesaje RO-Alert, iar până la sosirea echipajelor de intervenție, localnicii s-au apărat cum au putut. La Beceni, ursul a fost fugărit cu mașinile sute de metri pe drumul județean 203K.
S-a dat din nou alarma noaptea trecută din cauza urșilor care coboară foarte aproape de casele oamenilor. Primul apel la 112 a venit de pe Valea Sibiciului, orașul Pătârlagele. Era 21.35 când localnicii au semnalat prezența unui urs care le amenința gospodăriile.
La doar 10 minute un apel semnala prezența unui animal sălbatic la Berca, în localitatea Băceni. După alte cinci minute un urs era văzut la Merei , în localitatea Valea Puțului.
La 22.20 și localnicii din Valea Părului, comuna Beceni, anunțau că un urs a fost văzut pe DJ203K. Cum la ora respectivă încă era trafic pe șosea, participanții la trafic au fugărit animalul până când acesta a ieșit de pe drumul județean și pân la sosirea forțelor de intervenție a fost gonit din apropierea locuințelor, fără ca acesta să facă pagube.
Comportamentul acelor șoferi care au fugărit animalul sălbatic a fost la limita legii . O spun reprezentanții Poliției Animalelor Buzău care au explicat că aceștia sunt pasibili de amendă, însă pentru că ursul nu a fost rănit, ar putea scăpa doar cu un avertisment. Potrivit legii, aceștia ar fi trebuit să sune la 112 și să aștepte să ajungă la fața locului forțele de intervenție.
Alți specialiști spun că dacă în timp ce era fugărit cu mașina ursul ar fi întâlnit un om ar fi putut ataca, animalul la rândul său simțindu-se în pericol.
Patru atacuri, patru ambulanțe trimise la fața locului
Gestionarea situațiilor de urgență provocate de aceste apariții repetate ale urșilor se face cu un consum foarte mare de resurse. Asta pentru că, potrivi legii, de fiecare dată când este semnalată prezența unui animal sălbatic, printr-un apel la numărul unic de urgență 112, se formează echipe de intervenție din care face parte primarul sau viceprimarul comunei, vânători de la asociația vânătorilor și medicul veterinar cu care are contract Primăria pe raza căreia a fost semnalat ursul, un echipaj de la IJJ , unul de la IPJ și, după caz, și o ambulanță. Așa s-a întâmplat și aseară când, în de curs de o oră, au fost dislocate în teren patru ambulanțe, situație care, la un moment dat, poate afecta capacitatea de răspuns imediat a serviciilor medicale.
Adaugă comentarii