Actualitate

(video) Noul val COVID-19, tot mai aproape. După OMICRON vine CENTAURUS!

Sursă foto: medicina-interventionala.ro

România se află în fața unui noul val pandemic, iar numărul de infectări cu noul coronavirus ia, din nou, amploare, de la o zi la alta.

Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății, responsabilă de valul 6, care va atinge vârful în luna august, va fi tot tulpina OMICRON, cea care a produs un număr extrem de mare îmbolnăviri și în iarnă.

Specialiștii din toată lumea sunt însă îngrijorați de apariția unei noi variante, o sub-tuilpină a tulpinii OMICRON, care a primit numele CENTAURUS. Aceasta este deja prezentă pe patru continente, iar medicii se tem că va deveni în curând tulpina dominantă.

În acest context, medicii spun că în continuare ceea ce trebuie să facem pentru a evita îmbolnăvirea este să ne protejăm.

Invitat în emisiunea Toc Șou de la Focus TV, medicul cardiolog Florin Matei a spus că planurile pe termen lung includ, ca și până acum, vaccinarea, precum și alte măsuri suplimentare.

Bolile cardiovasculare constituie un factor de risc în cazul pacienților cu COVID-19. În plus, în cazul afecțiunilor preexistente, bolile vasculare pot fi asociate cu alte comorbidități, precum diabetul zaharat sau obezitatea, situații ce pot complica infecția cu SARS-COV2. Însă există boli cardiovasculare, asociate cu anumite comorbidități ce au un efect negativ asupra sistemului imun. Tocmai de aceea, pacienților cu astfel de boli le este recomandată vaccinarea. Contraindicațiile privind astfel de situații sunt cele cunoscute, cu precădere legate de reacțiile alergice severe ce pot apărea.