Actualitate

Ce a pățit un buzoian care a refuzat să stea de vorbă cu recenzorul. Atenție, autoritățile nu glumesc!

recensamant

Refuzul de a oferi recenzorului date despre locuință și persoanele care au domiciliul la acea adresă se sancționează. Au transmis-o de mai multe ori autoritățile, dar a  simțit-o pe propria piele și un buzoian care a refuzat categoric să participe la recensământ.

De ieri, polițiștii locali din municipiul Buzău intervin acolo unde cetățenii refuză să colaboreze cu recenzorii și aplică sancțiuni, conform legii. În prima zi de verificări a fost aplicată și prima sancțiune. Un buzoian care a refuzat categoric să își ofere datele personale și datele despre locuință a fost amendat cu 1 000 lei. Bărbatul și-a asumat riscul și, invocând diverse motive personale, nu a permis vizita recenzorului la locuința sa.

„Începând cu data de 12.07.2022, Poliția Locală, prin dispoziție de primar, a fost împuternicită a constata contravențiile reglementate de O.U.G. 19/2020 privind recenzarea populației Municipiului Buzău. Încă din prima zi a fost constatată o contravenție. O persoană fizică a fost sancționată cu suma de 1000 de lei pentru refuzul de a furniza date privind recenzarea. În cazul persoanelor fizice, amenzile sunt între 1000 și 3000 de lei, iar în cazul celor juridice între 1500 și 5000 de lei”, a declarat Marius Trifan, inspector superior în cadrul Poliției Locale Buzău.

Au mai fost și alte persoane din municipiul Buzău care, în primă fază, au fost extrem de reticente și au refuzat să răspundă la întrebările recenzorului. Însă, în momentul în care au fost chemați polițiștii locali, s-au răzgândit și au oferit toate informațiile prevăzute în chestionarul de recensământ.

Până ieri, la nivelul municipiului Buzău erau înregistrate 83.000 de persoane, față de 130.000 de locuitori cu acte de identitate în oraș. Recensământul Populației și Locuințelor se va încheia pe 24 iulie, termenul fiind prelungit cu o săptămână.

Autoritățile locale fac apel la buzoieni să colaboreze cu recenzorii. Pe lângă faptul că buzoienii riscă să fie sancționați,și orașul ar putea avea de pierdut prin pierderea gradului II, ceea ce se traduce în primul rând prin mai puțini bani europeni.