Actualitate

(VIDEO) Parcările de la Piața Centrală și Drăgaică nu vor mai fi gratuite în week-end

S-au reluat discuțiile aprinse, din timpul ședințelor de Consiliu Local Municipal, pe tema parcărilor din municipiul Buzău. Sunt prea puține locuri de parcare în oraș, iar taxele impuse, de astăzi, pentru parcarea mașinilor, în zilele de sâmbătă și duminică, în vecinătatea a două obiective cu comerț intens în weekend, sunt inoportune. Este opinia unui consilier local de la care a pornit o întreagă dezbatere între aleșii locali. Preț de câteva minute, rând pe rând, consilierii locali din USR și PNL, pe de o parte, și primarul Constantin Toma și viceprimarul Ionuț Apostu, pe de altă parte, au adus argumente pro și contra în situația parcărilor din oraș. În timp ce aleșii Irinel Cârstea și Florin Sangiu au încercat să aducă un amendament prin care parcarea în cele două zone să fie gratuită, măcar o oră, ceilalți participanți la discuție au respins propunerea.

Întreaga dezbatere a pornit de la proiectul cu numărul 11 pe ordinea de zi, respectiv Regulamentului de Organizare și Funcționare a Sistemului de Administrare a Parcărilor Publice, care a fost actualizat prin adăugarea avizului Poliției Rutieră, emis în data de 28 martie 2022. Practic, în acest fel, au fost avizate modificările care constau în desființarea unui număr de parcări publice cu plată.

”Având în vedere și desființarea unui număr important de parcări publice cu plată – exemplificând în acest sens str. Ostrovului si str. Independenței care vor fi redate circulației publice în ambele sensuri sau parcarea publică de pe bd. Unirii care va deveni bandă de circulație cu scopul de a fluidiza traficul pe această arteră importantă – am constatat necesitatea modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice pe domeniul public al municipiului Buzău aprobat prin HCL nr. 49/06.03.2019”, se arată în raportul de specialitate.

După calculul făcut de consilierul municipal Irinel Cârstea, dintr-un foc au dispărut circa 1500 de locuri de parcare publice:

”Prin această hotărâre, practic, consemnăm dispariția a peste 1500 de locuri de parcare și, până în prezent, nu am avut niciun proiect de extindere a acestor locuri de parcare.”

Consilierul USR PLUS a fost contrazis de primarul municipiului Buzău:

”Treaba aceasta cu desființarea a 1500 de locuri de parcare, nici asta nu este adevărat! Așa cum știți, ați aprobat deja, prin bugetul local, studiul privind realizarea a circa 1400 de locuri de parcare de-a lungul Bulevardului Unirii din sud până în nord. Deci, nu pot să fiu de acord cu ceea ce ați spus!”

Discuțiile au continuat pentru că o un alt aspect sesizat de Irinel Cârstea a fost cel privind taxarea parcărilor publice din  Piața Centrală și Drăgaica și în timpul weekendului. Consilierul nu a fost de acord cu această modificare și a a cerut gratuitate, cel puțin pentru prima oră de parcare.

Discuțiile au continuat pe un alt aspect prevăzut în proiectul de hotărâre, și anume introducerea taxării pe timp de week-end, în parcările publice de lângă Piața Centrală și Drăgaica. Alternativa propusă de alesul USR a fost ca măcar prima oră de staționare să fie gratuită.

”Am observat că introduceți noi taxe la piață, sâmbătă și duminică, și la Drăgaică, la fel, sâmbătă și duminică. Știu că sunteți un iubitor al producătorilor locali, de aceea, formulez următorul amendament: „Eliminăm plata primei ore de 2 lei.” Altfel, punem o barieră cetățenilor de a merge la piață, astfel alegând să meargă tot timpul la hipermarketuri. Și a doua oră să rămână neschimbată, 5 lei, astfel se creează un flux continuu și dăm posibilitatea cât mai multor locuitori să meargă la țăranii din piața mare să cumpere legume. Acesta este amendamentul meu”, a cerut Irinel Cârstea.

Solicitarea consilierului USR a fost întărită și de consilierul PNL, Florin Sangiu, care a venit cu un al doilea amendament prin care cerea ca taxele să fie eliminate complet pentru zilele de sâmbătă și duminică, atât pentru cei care ajung în Piața Centrală, cât și pentru zona de la Drăgaică.

”Am vizitat și alte orașe și municipii importante ale țării. Am văzut că sâmbăta și duminica, totuși, rămâne gratuită parcarea publică. Aș introduce amendamentul ca sâmbăta și duminica să rămână gratuit. Piața este cea mai importantă. La piață trage lumea”, a spus Florin Sangiu.

Primarul a rămas ferm în decizie și anume că nu este posibilă niciuna dintre cele două solicitări, fapt care a și fost consfințit prin voturile consilierilor locali prezenți la ședință. În final cele două amendamente au fost respinse cu 15 voturi împotrivă, șapte pentru și o abținere. Ca urmare, buzoienii vor avea de plătit taxe de fiecare dată când își lasă mașinile în parcarea din cele două zone, indiferent de momentul în care folosesc domeniul public.

Potrivit proiectului de hotărâre, care poate fi citit aici, în parcările cu tarifare progresivă care deservesc Piața Centrală și care sunt situate pe str. Lt. Godeanu, pe str. lndependenței (zona Pieței Stan Săraru) și pe Al. Trandafirilor (zona Parc Sf. Ingeri — Piata Stan Săraru) sunt valabile următoarele tarife:

”08:00 — 16,30 (de luni până vineri): tarifare progresivă, în funcție de durata ocupării locului de parcare, conform următorului program tarifar:

  • pentru 1 oră se taxează cu 2 lei;
  • pentru 2 ore sau fracțiune de ora se taxează cu 5 Iei;
  • pentru mai mult de 2 ore: se adaugă 5 Iei/oră;

– 08:00 — 14:30 (sâmbătă și duminică): tarifare progresivă, în funcție de durata ocupării locului de parcare, conform următorului program tarifar:

  • pentru 1 oră se taxează cu 2 Iei;
  • pentru 2 ore sau fracțiune de ora se taxează cu 5 Iei; 
  •  pentru mai mult de 2 ore: se adaugă 5 Iei/oră

Singurul interval în care se poate parca mașina fără taxa este 16.30- 08.00, însă regula este valabilă doar pentru parcarea autovehiculelor în scopul aprovizionării. Cei care nu respectă aceste reguli pot plăti amenzi de la 200 la 500 de lei și se pot alege, inclusiv, cu blocarea roților mașinilor.

Aceleași taxe le vor suporta și cei care ajung la Drăgaică, cu mențiunea că este un alt interval orar ce trebuie respectat în zilele de sâmbătă și duminică:

”În intervalul, 06:00 — 14:00 (sâmbătă și duminică): tarifare progresivă, în funcție de durata ocupării locului de parcare, conform următorului program tarifar:

  • pentru 1 oră se taxează cu 2 Iei;
  • pentru 2 ore sau fracțiune de ora se taxează cu 5 Iei; pentru mai
  • mult de 2 ore: se adaugă 5 Iei/oră”, se arată în proiect.

La finalul discuțiilor, viceprimarul Ionuț Apostu a precizat că aplicarea taxelor în parcările publice are primele urmări pozitive.

”O singură mențiune, dacă îmi permiteți. Să știți că întreaga investiție în sistemele moderne de încasare, în parcometre, a fost recuperată, motiv pentru care proiectul va fi continuat prin montarea altor parcometre în diverse parcări publice din oraș, inclusiv în zonele unde dispar acele bariere. Mai mult decât atât, vreau să fiți conștienți că, dacă am elimina acea taxare pentru Piața Centrală, acolo toate mașinile parcate ar deveni depozite de marfă. Vor fi lăsate de dimineața de la prima oră până seara. Cum știți că am încercat să descurajăm această practică în ultimii patru, cinci ani. Nu trebuie să revenim la acel sistem. Iar, la Drăgaică, este singura perioadă în care acea parcare poate fi profitabilă. În timpul săptămânii, nu parchează nimeni”, a spus Ionuț Apostu.


Iată care sunt zonele, potrivit proiectului aprobat marți, cu parcare taxe progresivă și cu taxare fixă. Tarifele pot fi consultate în proiectul atașat aici, votat astăzi cu 17 voturi pentru și 6 împotrivă.