Bazinele păstrăvăriei Lunca Bâscii din Calvini sunt pline de pește, iar unitatea, aflătă în administrarea Direcției Silvice, este pregătită să facă față valului de clienți pe care îl așteaptă în perioada următoare, când, în perioada postului, vor fi zilele de dezlegare la pește. Totuși, cei care vor să consume păstrăv proaspăt trebuie să știe că și aici prețurile au crescut față de anul trecut. Un kilogram de pește costă 40 de lei, adică cu 5 lei mai mult decât în urmă cu un an.
”Am fost nevoiți să aplicăm această majorare a prețului, în primul rând, motivat de faptul că a crescut salariul minim pe economie începând cu 1 ianuarie și acest lucru se reflectă în manoperă, în furaje, în apa pe care o folosim la păstrăvărie. 20% din prețul păstrăvului reprezintă doar cheltuielile cu apa și curentul, iar restul, de 80%, jumătate manoperă și jumătate furaj care și ele s-au scumpit”, a explicat Ciprian Silvestru, directorul Direcției Silvice Buzău.
Directorul Direcției Silvice Buzău a anunțat la Focus TV că acesta este primul an în care producția de pește a ajuns la nivelul pe care îl avea păstrăvăria în urmă cu trei, adică momentul în care unitatea a fost închisă din cauza unui virus care a omorât toți peștii. Astfel, pentru perioada următoare păstrăvăria a pregătit pentru vânzare 3 tone de pește.
”Noi am pregătit 12.000 de bucăți de păstrăv, (n.r aproximativ 3 tone), la 280 grame bucata, ceea ce reprezintă o porție optimă pentru o persoană”, a spus Ciprian Silvestru .
Peștele din această păstrăvărie crește în semilibertate în bazine doar parțial betonate cu suprafețe generoase și cu aport de hrană naturală.
În Postul Mare, cel mai lung din an, cu o durată de șapte săptămâni au loc doar două dezlegări la pește, respective pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, iar a doua, pe data de 13 aprilie 2025, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, de Florii. Tradițiile bisericești mai permit consumarea peștelui și pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe.
Adaugă comentarii