Actualitate SĂNĂTATE

(Video) Patru medici din Spitalul Județean Buzău au renunțat la gărzi. Decizia ar putea fi luată și de alți colegi

Situație tensionată în spitalele publice din România. O mie de medici, din toată țara, au anunțat că nu vor mai face gărzi suplimentare, de la 1 iulie. Ei spun că sunt plătiți cu mai puțin de jumătate din banii care li se cuvin astfel că vor renunța la contractele suplimentare ceea ce ar însemna că pacienții nu vor mai avea asistență medicală 24 de ore din 24.

Demersul a fost inițiat de Solidaritatea, un sindicat care are reprezentativitate inclusiv în Spitalul Județean de Urgență Buzău. De altfel, aici au apărut deja primele demisii. Potrivit managerului Claudiu Damian, miercuri, patru medici de pe patru secții diferite, au notificat, în scris, conducerea unității medicale, că vor renunța la gărzile prevăzute în contractul suplimentar. Este vorba despre medici de pe secțiile Chirurgie, Ortopedie, Pediatrie și Neonatologie. Cu alte cuvinte, dacă sindicatul nu va ajunge la o înțelegere cu reprezentanții Guvernului, în 20 de zile, începând de astăzi, cei patru medici nu vor mai face decât gărzile prevăzute în contractele individuale de muncă.

Gestul celor patru medici ar putea fi repetat și de alți colegi, iar dacă acest lucru se va întâmpla , situația ar fi dramatică. Asta pentru că în Spitalul Județean, unitate medicală care preia majoritatea urgențelor din județ, și unde deja este cu o problemă în asigurarea tuturor liniilor de gardă, nu ar mai putea asigura pacienților asistență medicală 24 de ore din 24.

Spre exemplu, Dragoș Vicol, unul dintre chirurgii din Spitalul Județean, ne-a explicat că face 6-7 gărzi pe lună, iar dacă va renunța la contractul de gărzi suplimentare ar mai fi obligat să facă o gardă. În același timp, medicii din Spitalul Județean, au explicat pentru sansanews.ro că numărul prezentărilor pe timp de noapte sau în weekend și zilele de sărbătoare s-a dublat în ultimii ani și că turele de gardă au devenit foarte solicitante. Efortul este cu atât mai mare cu cât, oricum nu sunt suficienți medici specialist astfel încât să fie acoperite toate turele de gardă dintr-o lună.

La nivel național, 11.000 de medici au contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, potrivit Federaţiei Solidaritatea Sanitară, cea care a și inițiat o platformă online de protest unde deja 10% dintre doctori au semnat că sunt dispuși să renunțe la gărzi.

”În această faza a protestului organizat de Federația Solidaritatea Sanitară, în numele medicilor care au semnat și semnează ”Înștiințarea privind Intenția de a demisiona”, FSSR transmite către unitățile sanitare, ministerul Sănătății, ministerul Muncii și Guvern aceasta Înștiințare. Fac mențiunea asupra faptului că acest document ( înștiințarea) este semnat olograf, în aplicație, de către fiecare medic care a aderat la  protest”, au transmis reprezentanții sindicatului Solidaritatea.