Actualitate

(FOTO) Afacere de familie! Un pădurar și fiul său, în arest pentru tăieri ilegale de arbori

Fapte grave săvârșite de 3 bărbați, la Lopătari. Timp de aproape 3 ani au defrișat suprafețe întinse din pădurile din zonă, apoi au vândut lemnele. Au creat, astfel, un prejudiciu de circa 60 000 lei.

Neregulile au început în anul 2020. Potrivit unor surse, printre suspecți s-ar afla un pădurar și fiul acestuia, cel din urmă proprietarul unei societăți de prelucrare a lemnului. Buzoienii sunt acuzați că au doborât copac după copac, din diverse păduri care aparțineau statului. Apoi, lemnele erau valorificate prin intermediul societății pe care o deține fiul pădurarului. Pentru a ascunde ilegalitatea acțiunilor, treceau în acte cu totul alte suprafețe de pădure drept  zonele din care au fost extrași copacii. Mai exact, treceau ca proveniență zone în care erau programate tăieri legale în acea perioadă. În cele din urmă, însă, anchetatorii au intrat pe fir.

Marți, polițiștii din Buzău au descins la locuințele celor 3 suspecți din Lopătari, dar și la sediul societății comerciale.

“Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020-2023, bănuiţii ar fi tăiat fără drept arbori din fondul forestier naţional şi, pentru a da aparenta legalitate activităţii de comerţ şi prelucrare, ar fi trecut drept loc de provenienţă a materialului lemnos partizi legal constituite.Prejudiciul estimat este de peste 60.000 de lei.În cadrul perchezițiilor au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 3 motofierăstraie, 5 telefoane mobile şi 14 metri cubi de material lemnos, cherestea rășinoase și lemn de foc de esență fag, estimat de reprezentanţii silvici la 10.000 de lei. Au fost puse în executare 3 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri”, se menționează într-un comunicat de presă remis de IPJ Buzău.

Cei 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzați de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. Urmează să fie prezentaţi Parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.