Actualitate

(Video) Performanță egalată după 22 de ani, răsplătită cu titlul de ”Hasdeian de Onoare”. Care a fost rețeta succesului pentru David Andrei Vlad

A adus acasă medalia de argint la Olimpiada Internațională de Biologie, o performanță care la Buzău a mai fost atinsă în urmă cu 22 ani. Este vorba despre David Andrei Vlad, elevul care continuă să-și uimească profesorii prin rezultate tot mai bune, de la an la an.

Pe când era în clasa a X-a, hasdeianul a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie, iar anul acesta a mai urcat un loc pe podiumul aceleiași competiții. Pentru toate aceste performanțe, David Andrei Vlad a fost declarat ”Hasdeian de Onoare”, fiind primul elev căruia i s-a acordat acest titlu. Distincția i-a fost înmânată chiar de directorul Colegiului Național B.P. Hasdeu, în cadrul unei festivități emoționante, la câteva zile de la întoarcerea lui Andrei de la Dubai.

Titlul de ”Hasdeian de Onoare” i-a fost acordat și profesorului Cătălin Mihălcescu, cel care îl pregătește pe David pentru olimpiade.

Drumul spre performanța atinsă de Andrei este unul pe care se înaintează cu pași mărunți. În primul rând, este nevoie de un elev capabil de performanță și de un profesor care să-l pregătească la care se adaugă muncă, disciplină și pasiune.

Totuși, ”obținerea unei medalii la olimpiadă internațională nu este un eveniment care să se petreacă cu o frecvență ridicată”, a explicat Virginia Mândruță Tănăsescu, director Colegiul Național B. P. Hasdeu.

De altfel, ce înseamnă pregătirea pentru o olimpiadă internațională se vede cel mai bine chiar în timpul competiției. David Andrei Vlad a vorbit deschis atât despre atuurile pe care le-a avut în fața celorlalți concurenți dar și despre ce ar trebui să mai îmbunătățească România la acest capitol.

Pe de altă parte, Olimpiada Internațională de Biologie de la Dubai a fost una extrem de grea, iar printre cele mai solicitante momente cărora Andrei a trebuit să le facă față au fost probele practice de laborator dar și subiectelor scrise în limba engleză.

Acum, hasdeianul se pregătește pentru o nouă competiție. Este vorba despre Olimpiada Internațională ”Științele Pământului” la care va participa în august. După o scurtă vacanță pe care o va petrece alături de părinți la Viena, elevul își va relua programul de studiu.

Întrebat unde se vede peste cinci ani, Andrei a spus că încă nu a ales unde să studieze, în țară sau străinătate, sau dacă va continua spre cercetare în Biologie sau Medicină. Totuși, la aceste facultăți din România, și unele de peste hotare, admiterea îi este asigurată de medaliile obținute la olimpiadele internaționale.