Din străbuni, plantele au fost des utilizate cu diverse scopuri: pentru tratarea unor afecțiuni, pentru ameliorarea durerilor, pentru a da gust mâncării sau pentru înfrumusețarea încăperilor. Și în prezent plantele aromatice și medicinale sunt extrem de populare, ba chiar datorită proprietăților lor sunt din ce în ce mai căutate. O spun și cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău care au înregistrat tot mai multe comenzi în acest sector.
Stațiunea se bucură de o colecție impresionantă de plante aromatice, condimentare și medicinale, însă cercetătorii urmăresc suplimentarea numărului, bazându-se pe cererea tot mai mare. În colecția instituției se regăsesc atât plante autohtone, cât și aduse din străinătate. De pildă, la Stațiunea Legumicolă se regăsesc numeroase specii de busuioc, peste 20 de specii, dar și plante mai puțin întâlnite, precum menta indiană.
„În momentul de față colecția noastră de busuioc alcătuită din peste 25 de specii este studiată în cadrul a trei teze de doctorat în care încercăm, în primul rând determinarea compoziției chimice – pe care deja am reușit-o iar după aceea extractul de uleiuri volatile. Dintr-un kilogram de frunză se obțin 10 ml de ulei. Mare parte din aceste varietăți de busuioc conțin o cantitate importantă de substanțe active esențiale pentru utilizarea acestora ca erbicide. Avem varietăți de bucuioc omologate în cadrul acestor teze de doctorat: vorbim de busuiocul pitic smarald cu aromă mentolată, în studiu avem busuiocul sfânt care are multiple valențe, atât ca erbicid, cât și pentru sănătate prin substanțele pe care le conține, sau busuiocul cu aromă de citrice. Inclusiv semințele acestora pot fi folosite pentru prepararea diverselor substanțe care să fie repelente pentru țânțari și alte insecte dăunătoare și care ne perturbă”, spune cercetătorul Floarea Burnichi.
Sunt plante căutate deopotrivă de români și străini, atât pentru birou sau locuință, cât și pentru înființarea de culturi.
„ De exemplu, la salvia medicinală am avut un cultivator care a dorit 10.000 de fire pentru a înființa o cultură. Pe de altă parte, colecția noastră de busuioc conține nu mai puțin de 25 de varietăți, cu arome diferite. Ținând cont că e vară și sunt mulți țânțari, recomandăm utilizarea busuiocului la ghiveci, atât pe birou, calmează și durerile de cap, cât și la fereastră pentru a îndepărta țânțarii. În străinătate, în general este cerută stevia rebaudiana pentru că este permisă utilizarea ei pentru persoanele care suferă de diabet, dar și varietățile de busuioc sunt căutate. Din colecția noastră de busuioc, o mare parte au efecte extraordinar de puternice în combaterea diverselor boli și dăunători existenți în culturile de legume.”
Cercetătorii buzoieni dețin plante care pot reprezenta un ajutor de nădejde în tratarea afecțiunilor.
Și, totodată, plantele sunt un remediu nu foarte costisitor, aflat la îndemâna oricui. Sunt utile pentru a preveni îmbolnăvirea, dar pot fi de un real folos și pentru agricultori.
„Sunt cel mai ieftin remediu și ajutor pentru menținerea stării de sănătate și prevenirea îmbolnăvirilor. Le putem cultiva în grădina personală, chiar la ghiveci și avem cea mai bună sursă de antibiotic natural. Avem câteva plante cu proprietăți puternic antibiotice și, de asemenea, pentru diverse boli. Și întotdeauna este mai bine să previi, decât să ajungi să combați. Și România, prin excelență, este bogată în acest tip de plante. Avem atât în flora spontană, dar iată, pot fi obținute și în sistem cultivat. Recomandăm cu căldură utilizarea acestor plante, nu numai pentru beneficiile pentru sănătate, cât și pentru agricultura ecologică, resping dăunătorii sau atrag anumiți dăunători și salvează astfel plantele din cultură și vom avea o grădină curată și legume sănătoase”, explică cercetătorul Floarea Burnichi.
Atenție, însă. Cercetătorii subliniază că plantele trebuie consumate cu mare grijă. Iar ceea ce trebuie știut de la bun început este că în cazul unei afecțiuni grave, descoperită într-un stadiu avansat, plantele nu tratează, ci ajută la învingerea unei boli, fiind folosite ca adjuvant.
„Plantele sunt benefice în cazul în care boala nu este agravată și putem consuma preventiv diferite plante în funcție de afecțiunea pe care o avem. Dar, în momentul în care noi avem o afecțiune mai gravă de sănătate, atunci pot fi luate ca și supliment, pe lângă tratamentul convențional. Ele pot preveni și pot ajuta în tratament. Sunt cercetări făcute, iar unele dintre ele au ajuns la concluzia că ele au venit cu un mare beneficiu pentru sănătate în momentul în care au fost luate ca și adjuvant pe lângă tratamentul convențional.”
Adaugă comentarii