Actualitate Agricultura acum

(Video) Premieră în agricultura buzoiană: Un legumicultor și-a amenajat propriul parc fotovoltaic

Pentru a scăpa de grija scumpirilor la energia electrică, un legumicultor din Buzău și-a amenajat un mic parc de panouri fotovoltaice. Deși a fost nevoie să investească mii de euro, buzoianul spune că energia produsă îi asigură consumul pentru întregul an.

Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari cultivatori de legume din Buzău. Buzoianul are o suprafață de 5000 de metri pătrați de solarii încălzite în care plantează tomate și castraveți încă din luna decembrie. Cu alte cuvinte, prima recoltă de legume se produce cu costuri uriașe. De exemplu, iarna trecută legumicultorul a primit o factură de peste 8.000 de lei doar pentru energia electrică folosită la instalațiile de irigat și la pompele de recirculare a apei pentru încălzirea serelor. La această sumă s-a adăugat și costul cocsului.  În final, sume care au ridicat și prețul legumelor astfel că un kilogram de roșii s-a vândut în martie cu 23 de lei. Însă, față de iarna trecută, cheltuieli de producție au crescut considerabil astfel că legumicultorul din Cochirleanca a decis să-și amenajeze un pic parc fotovoltaic.

Proiectul a fost început încă din vară, iar de o săptămână deja produce energie verde. Chiar dacă lumina din această perioadă nu îl ajută foarte mult, buzoianul spune că cele 42 de panouri instalate vor produce într-un an toată cantitatea de energie pe care o consumă în cele 12 luni.

Pentru amenajarea micului parc fotovoltaic, Mircea Tatu a cheltuit puțin peste 20.000 de euro.