Actualitate

(Video) Primarul orașului campion la colectarea selectivă, în vizită la Buzău. Ce idei pot fi împrumutate de la Sfântu Gheorghe

Deține rețeta succesului în privința coletării selective a deșeurilor, iar astăzi a venit la Buzău pentru a împrumuta o idee implementată aici de cel mai mare reciclator din România, sprijinit de autoritățile locale. Este vorba despre Antal Árpád András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, care își dorește o strategie pentru valorificarea deșeurilor pe care reușește să le colecteze de la populație. În acest sens, edilul a lansat chiar o invitație celui mai mare reciclator din România, care deține mai multe fabrici la Buzău, să investească și în Sfântu Gheorghe.

Sfântu Gheorghe este singurul oraș din România care se poate lăuda cu un grad de colectare selectivă aproape de media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, adică un domeniu la care Buzăul este cu mult în urmă și pentru care, doar în ultimii trei ani, Primăria a fost obligată să plătească la Administrația fondului de Mediu nu mai puțin de 3 milioane de euro. Astăzi, acest model a fost dezvăluit autorităților din Buzău.

Pe scurt, rețeta succesului implementată la Sfântu Gheorghe are două componente cheie: contracte individuale încheiate între beneficiari și firma de salubrizare și acordarea unor reduceri, la fiecare factură, pentru deșeurile reciclabile colectate separat.

Cu această ”rețetă”, Sfântu Gheorghe a ajuns la o rată de colectare separată de 45%, adică de aproape 4 ori mai mare decât cea pe care o are Buzăul, și un procent care este aproape egal cu media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

”Este o vizită pentru schimb de experiență. L-am invitat pe primarul de la Sfântu Gheorghe pentru că ne-a furat caii în ceea ce privește colectarea selectivă. A ajuns la 45% noi suntem la 12 % !. Avem și noi un proiect la Buzău. Am ales și un slogan ”Vrei un oraș curat, colectează separat” pe care l-am afișat peste tot, buzoienii s-au cuplat extraordinar așa că sigur o să vă depășim…în următorii ani. Nu știm câți, 10-12 ani.  Dar nu ne lăsam”, a spus primarul Constantin Toma.

Și dacă, Sfântu Gheorghe deține cel mai mare procent de colectare separată, Buzăul are cea mai mare capacitate de industrializare a deșeurilor. Asta pentru că cel mai mare reciclator din România deține aici mai multe fabrici unde sunt reciclate deșeurile din plastic, sticlă dar și electronice.

Ei bine acest avantaj pe care îl are Buzăul l-a atras pe primarul din Sfântu Gheorghe care l-a invitat pe reprezentantul grupului de firme inclusiv să investească în municipiul pe care ăl păstorește. În plus, Antal Árpád András ar fi interesat să copieze și modelul strategiei economiei circulare , implementat la Buzău cu doi ani înainte ca să fie impus la nivel național.

În urma discuțiilor, cei doi primari au ajuns la concluzia că ar mai fi și alte domenii în care ar putea face schimb de experiență cum ar fi, de exemplu, cel l transportului public în comună. Dacă edilul din Sfântu Gheorghe ar vrea să extindă, după modelul buzoian, transportul public în comun și în localitățile din jurul municipiului, primarul Toma a fost impresionat de proiectul prin care Antal Árpád András a reușit să convingă sute de părinți să-și ducă la școală copii pe jos, și nu cu mașina, tocmai pentru a fluidiza traficul în oraș.

Un alt proiect care a fost implementat cu succes la Sfântu Gheorghe și care acum a devenit național este ”Rabla local”, idee care va fi pusă în practică și la Buzău și prin care municipalitatea își propune să scoată din circulație 10.000 de mașini mai vechi de 15 ani. La Sântu Gheorghe au fost casate 1300 de rable din 2021 și până în prezent.

Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian