Actualitate

(Video) Primarul Toma întoarce foaia! Va face plângere pentru denunț calomnios

Faptele nu există, dosarul a fost clasat, lucrările pe cele mai mari străzi din oraș pot continua fără probleme. Este anunțul zilei făcut astăzi de primarul Constantin Toma care însă anunță că întoarce foaia. Acum, după ce are confirmarea procurorilor DNA, printr-un document oficial, că proiectul cu fonduri europene este implementat corect, vrea să limpezească lucrurile până la capăt. Mai exact, să afle cine a stat în spatele sesizării care a dus la suspendarea plăților care ar fi putut duce la un blocaj total pe șantierele deschise pe cele mai circulate străzi din oraș. Edilul șef vrea să meargă, la rândul său, pe calea plângerilor penale și să afle de la cine a pornit întreg scandalul. Între timp, muncitorii pe șantier măresc ritmul lucrărilor astfel încât în toamnă pe cele trei bulevarde să se circule ca-n palmă.

După săptămâni bune în care tensiunea a fost la cote maxime, astăzi în Primăria Buzău este motiv de sărbătoare. Cu un zâmbet larg, primarul Constantin Toma a anunțat că proiectul cu fonduri europene derulat pe strada Transilvaniei, Aleea Industriei și Bulevardul Unirii poate continua fără probleme pentru că dosarul deschis de DNA a fost clasat. Vestea bună a venit și cu mai multe lămuriri cu privire la ce conținea sesizarea de la care a pornit întreg scandalul.

„Acuzația, din câte îmi dau eu seama, a fost la momentul autorizației de construire că nu am fi avut aviz de la Poliție. Există avizul de principiu al Poliției. Am avut absolut toate avizele și autorizațiile, iar această autorizație, exact cum am înaintat documentele la Parchet, a fost verificată de foarte multe ori. De fiecare dată când s-a făcut o cerere de plată, noi am atașat această documentație, am dat printscreen din aplicația unde noi încărcăm aceste documente și toată lumea și oricine, Parchetul putea oricând să ceară mandat și să intre în contul acestei aplicații și să verifice documentele. Ele au fost, inclusiv avizele de la Poliție, succesive, cum s-au dat pe fiecare stradă în parte. Există”, Luminița Colțeanu, șeful Biroului  Implementare Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău, care a fost alături de Toma în conferința de presă.

De asemenea, din anchetă a rezultat că Primăria Buzău a obținut, începând cu 2021, patru avize de la Poliția Rutieră, dintre care trei, pozitive și unul negativ. Cel referitor la strada Transilvaniei a fost eliberat în decembrie 2021 de Biroul Poliției Rutiere.

Acum, când aceste aspecte au fost lămurite, primarul Constantin Toma spune că acum nu va lăsa lucrurile așa, ci va face plângere reclamantului.

”O să fac o intervenție aici, local, la Parchet, la Inspectoratul de Poliție Județean, pentru a-mi indica persoana care a făcut această plângere, pentru denunț calomnios pentru că nu putem lăsa lucrurile să se desfășoare în acest fel. La orice plângere penală există riscul imediat să se blocheze finanțarea din fonduri europene. Nu este absolut deloc corect. Acest exemplu este elocvent. Am fost nevinovați, dar exista acest risc, iar în situația în care cercetarea penală se ducea spre persoane, adică spre mine, pentru că eu am avut această plângere penală, se putea bloca plățile total, deci și de la bugetul statului și, evident, și de la Comisia Europeană”, a spus Toma

În ciuda tuturor problemelor însă, responsabilii din primărie cu implementarea proiectului european spun că lucrările sunt în grafic și că nu vor fi probleme.

”În acest moment, absolut tot este deblocat, se pot face plăți în continuare. Acum documentul este foarte clar, nu este niciun fel de problemă. (…)Vă garantăm că Primăria Buzău a făcut tot ce a putut din punct de vedere legal pentru ca aceste proiecte să se desfășoare corect.(…) Ca și lucrări, suntem la 62% din graficul de lucrări, ca plăți suntem la 42%, o să avem și ultima cerere aprobată, o să ajungem și cu plățile la zi. Vom termina în grafic”, a spus Luminița Colțeanu, șef Birou Implementare Fonduri Europene, din cadrul Primăriei Buzău.

În această toamnă, pe cele trei străzi se va putea circula ca-n palmă.

„O să finalizăm lucrările pe cele trei străzi chiar puțin mai devreme, pe la sfârșitul lui octombrie, după cum transmit oamenii care se ocupă de lucrări”, a anunțat primarul Constantin Toma.

În curând vor începe și restul lucrărilor prevăzute pe cele trei artere principale din oraș.

„O să începem și lucrările de trafic management, care se suprapun peste lucrările de străzi. Se vor înlocui semafoarele și sperăm ca de la jumătatea lui Iulie să începem proiectul de iluminat pentru că vom schimba toate becurile cu becuri pe led, avem proiectul de finanțat pe AFM. Stațiile de autobuz moderne – SMART, 10 adăposturi pentru stațiile de autobuz, sunt deja venite de 4 luni, sunt luate de noi în custodie, le vom așeza în locație în momentul în care se vor finaliza peroanele. Avem și autobuzele electrice. Le vom da pe rută în momentul în care se vor finaliza străzile pentru că asta a fost o condiție. Ele sunt venite, deja au făcut probele, cele 30 de zile de probe, sunt în regulă. În luna Iulie, o să avem stațiile de încărcare pe locația de la Șoseaua Brăilei și pe locația de la TransBus. Toate proiectele sunt în grafic. Nu avem proiecte întârziate”, a mai spus Luminița Colțeanu.

Lucrările executate cu fonduri europene pe cele trei străzi au o garanție de cinci ani.