Actualitate

Iodura de potasiu ajunge în farmacii! Când și cum intri în posesia medicamentului

foto: medikatv.ro

Ministerul Sănătății a început campania de distribuție a iodurii de potasiu, medicament ce se administrează în regim de urgență în cazul unui incident nuclear. Dacă în primăvară se punea problema ca pastilele să fie distribuite de medicii de familie, în final s-a mers pe varianta ca acestea să ajungă în farmacii.

Ordinul ministrului Sănătății privind modalitatea de distribuire a medicamentului către populaţie a fost publicat în Monitorul Oficial, iar potrivit acestuia în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare direcţiile de sănătate publică judeţene trebuie să trimită în farmaciile comunitare comprimatele. Acestea nu vor fi însă vândute, ci se vor elibera doar în baza unei prescripții a medicului de familie.

În fiecare județ sunt zeci de farmacii în care va ajunge iodura de potasiu. Potrivit Ministerului Sănătății, care publică pe site-ul propriu lista tuturor farmaciilor din program, la nivelul județului Buzău iodura de potasiu va ajunge în 49 de farmacii.

Autoritățile medicale avertizează că iodura de potasiu nu se administrează decât în cazul unui incident nuclear.

”Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă”, transmite Ministerul Sănătății.