Actualitate

(Video) Probleme din cauza scumpirilor și la Cantina de Ajutor Social. Unii furnizori spun că nu-și mai pot continua contractele

Sunt singuri, bolnavi și au învățat să se descurce cu puțin. Vorbim despre buzoienii care abia își duc traiul de azi pe mâine. Mulți nu au niciun venit sau dacă primesc o pensie, aceasta este mult prea mică pentru a duce o viață decentă. Cu toții au găsit însă un sprijin, un loc de unde primesc în fiecare zi o masă caldă. Este vorba despre Cantina de Ajutor Social, un loc fără de care acești oameni, cel mai probabil, nu ar reuși să supraviețuiască. Din păcate, scumpirile în lanț din ultima vreme și cele prognozate anunță vremuri grele și pentru acești oameni. După creșterea prețurilor la alimente, unii furnizori au anunțat că este posibil să nu-și poată onora contractele.

Ciorbă de legume, orez cu pește la cuptor, o cutie de icre, napolitană și pâine. Este meniul pe care l-au primit joi cei aproximativ 80 de buzoieni care mănâncă la Cantina de Ajutor Social. Pentru ei, locul care îi ține în viață, o speranță într-o mare de neputință. Majoritatea au rămas singuri, copiii au plecat și nu s-au mai întors, iar acum, la bătrânețe, sunt obligați să se descurce cum pot. Unii au pensie, dar prea mică și recunosc că fără alimentele primite de la Cantina de Ajutor Social nu ar avea ce să mănânce.


În fiecare zi, fiecare beneficiar primește un meniu în valoare de 22 de lei, o sumă din care bucătăresele trebuie să pregătească două feluri principale și să mai rămână bani și pentru pâine și desert. Cu alte cuvinte, să facă minuni, dar nu se plâng. Ba, mai mult, spun că acum este mai bine pentru că până în mai alocația pentru un beneficiar era de doar 12 lei.


Scumpirile din ultima perioadă ar putea crea însă probleme Cantinei de Ajutor Social. Și asta pentru că, potrivit unor surse, sunt furnizori care, pe fondul creșterii prețurilor la alimente, au anunțat că este posibil să nu-și mai poată onora contractele aflate în derulare. Totuși, reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Primăria Buzău, în subordinea căreia se află Cantina de Ajutor Social, sunt optimiști și spun că vor fi discuții, iar dacă se va ajunge la astfel de situații vor fi căutați noi furnizori.


În prezent, Cantina de Ajutor Social are 80 de beneficiari, un număr de aproape trei ori mai mic față de 2018, când printr-o hotărâre a Consiliului Local Buzău, pentru a primi o masă caldă, o persoană aptî de muncă și fără alte venituri este obligată să presteze 4 zile de lucrări de interes local.