Actualitate POLITICĂ

(VIDEO) Propunerea parlamentarilor PNL de înăsprire a pedepselor pentru incendierile intenționate de terenuri, la un pas de a fi adoptată de Parlament

Persoanele care incendiază intenționat terenurile ar putea fi aspru sancționate, plătind chiar cu libertatea pentru gestul lor. O propunere legislativă înaintată de parlamentarii PNL de Buzău, senatorul Vlad Mircea Pufu și deputatul Gabriel Avrămescu, referitoare la înăsprirea pedepselor pentru cei care dau foc vegetației cu scopul de a curăța terenurile, provocând adevărate dezastre, este la un pas de a fi adoptată și a deveni lege. Propunerea a trecut de Senat, prima camera sesizată, cu 99 de voturi pentru și 7 împotrivă.

“Nu sunt în general de principiul extinderii și aplicării sancțiunilor penale cu orice preț. Am considerat întotdeauna că acolo unde bunul mers al lucrurilor se poate face prin educație, e foarte bine și e un câștig pentru societate, în general. Dar primăvara și toamna am ajuns să privim ca la un tablou din vremea năvălirilor barbare, în care se cosesc terenurile cu bricheta. Costurile acestui gest sunt uriașe – pagube materiale, victime umane, floră și faună distruse. Iar acolo unde omul nu înțelege de cuvânt, e cazul să înțeleagă măcar că pot fi consecințe grele. Am propus înăsprirea pedepselor pentru cei ce se fac responsabili de astfel de fapte. Am pus sub incidența pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, fără posibilitatea aplicării amenzii, fapte care acum sunt pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 1 an și am extins aplicarea acestor sancțiuni indiferent dacă sunt comise în arii protejate sau nu. În plus, prin această inițiativă am extins sfera personalului din instituțiile care pot constata săvârșirea infracțiunilor și care trebuie să aducă faptele la cunoștința organului de urmărire penală competent”, arată senatorul PNL Vlad Mircea Pufu.

În prezent, propunerea parlamentarilor PNL de Buzău se află în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților, urmând ca votul final să fie dat în Plenul acestei camere decizionale.

Propunerea parlamentarilor PNL de a înăspri pedepsele în cazul incendierii vegetației uscate a venit în primăvară, atunci când județul Buzău s-a confruntat cu un val de astfel de incendii. Cel mai grav s-a înregistrat pe dealul Istrița, unde zeci de hectare de pădure au fost mistuite. A fost nevoie de intervenție pe cale aeriană pentru a lichida incendiul care a cuprins pădurea și ariile protejate din jur.