Actualitate

(VIDEO) Scandalul legumelor cu pesticide poate avea efecte dramatice. Apel către asociațiile de producători

Scandalul izbucnit după ce polițiștii au descoperit doi legumicultori din Buzău care foloseau substanțe interzise pentru coacerea timpurie a legumelor este departe de a-și stinge ecourile. Dincolo de întrebările fără răspuns pe care și le pun acum buzoienii, legate de calitatea produselor autohtone, consecințele gestului celor doi suspecți pot avea un impact negativ asupra întregului sector legumicol.

Într-o intervenție la Focus TV, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a lansat, încă o dată, un apel către instituțiile abilitate, pentru a veni cu lămuriri privind situația din piețe. Apelul vine în contextul în care controalele și procedurile în baza cărora se derulează acestea sunt greoaie, ceea ce determină mari întârzieri. Trece mult timp între momentul în care o probă este prelevată până când sunt gata analizele, timp în care produsul verificat este deja vândut și consumat.

Tocmai de aceea, mai spune senatorul buzoian, e nevoie urgent de modificări legislative, întrucât întregul proces de control e mult prea greoi. Vlad Pufu spune că pot fi implementate inclusiv în piețe  sisteme care să arate dacă un produs este sau nu sănătos. Mai exact, este vorba despre o testare rapidă, ce poate fi aplicată unui număr mai mare de loturi și produse.

În același timp, senatorul buzoian a făcut apel la asociațiile de producători să ia atitudine, mai ales că acțiunea celor doi legumicultori din Glodeanu Sărat poate avea un impact negativ asupra întregului sector legumicol. Incertitudinile resimțite de oameni îi pot afecta inclusiv pe legumicultorii onești, care trudesc zi de zi pentru a scoate pe piață produse certificate ca sănătoase.