Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

(VIDEO) Școala din Buzău unde nu se mai dau teze de doi ani. Reacția elevilor

Șase unități de învățământ din țară derulează, încă din anul școlar trecut, un program-pilot, în care predarea, învățarea și evaluarea sunt adaptate nevoilor elevilor. E un alt mod de a face școală, în care profesorii colaborează, elevii le sunt parteneri, iar învățarea poate fi și distractivă. Iar scopul principal, de reducere a abandonului școlar, nu doar că este atins, dar copiii prind drag de școală.

Una din cele șase școli este din județul Buzău. Este vorba despre Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din Râmnicu Sărat, unde nu mai există materii de studiu, ci arii de învățare, iar fiecare temă este abordată abordată din perspectiva mai multor discipline.

Învățarea vine natural, iar elevii învață cu pasiune, după cum a explicat, la Focus TV, directorul Școlii Gheorghe Vernescu, Angelina Rivera Rocabado. Aceasta a dat și un exemplu privind modul în care decurge o oră în care cuvântul de bază e colaborare:

Și evaluarea este diferită. Tezele au fost eliminate încă din anul școlar trecut, iar evaluările sunt făcute de comun acord între elevi și profesori. Directoarea școlii a explicat că elevii nu mai resimt presiunea unui examen și a unei note decisive, iar în aceste condiții rezultatele obținute de elevi au fost mai bune.

Programele pilot cum e cel implementat la Rm. Sărat ar urma să fie extinse și în alte școli din țară, mai ales că acestea au dovedit deja că modelele de predare-evaluare de acest gen dau rezultate.