Actualitate

(VIDEO) Sute de job-uri neocupate și după bursă. Patronii se plâng de lipsa forței de muncă, iar șomerii că nu găsesc ce caută

Ofertă bogată, interes scăzut. Este rezultatul bursei locurilor de muncă organizată astăzi la Buzău, unde cele peste 700 de job-uri vacantate au rămas, și de această dată, neocupate. Situația persistă de aproape doi ani de zile, iar patronii spun că nu au pe cine angaja fie pentru că nu mai sunt muncitori calificați fie pentru că nu există dorință de muncă. De partea cealaltă, șomerii recunosc că au nevoie de un loc de muncă pentru a face față scumpirilor însă spun că nu găsesc job-ul potrivit.

Dornici să-și ocupe posturile pe care le au libere chiar și de doi ani, patronii buzoieni au răspuns în număr foarte mare la invitația Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă de a participa la cel de-al doilea târg organizat anul acesta. În total 53 de anagajtori din tot județul, în special fiind firme din domeniul construcțiilor, au scos la bătaie peste 700 de posturi, dintre care 17 sunt pentru persoane cu studii superioare.

După ore bune de stat de vorbă cu șomerii veniți la bursă, majoritatea patronilor au plecat dezamagiți. Aceștia spun că nu au pe cine angaja și sunt nevoiți să aducă forță de muncă din Asia.

De altfel, situația persistă de ani buni, iar specialiștii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă au și o explicație, respectiv șomerii aflați acum în baza de date a instituției sunt, în cea mai mare parte, benficiarii venitului minim garantat, oameni care nu au avut niciodată un contract legal de muncă și deci oameni care nu se vor putea adapta la un program.

De partea cealaltă, șomerii veniți să vadă oferta recunosc că ar avea nevoie de un loc de muncă pentru că se așteaptă la o iarnă grea însă fie nu știu exact ce loc de muncă ar putea ocupa fie caută un post mai puțin solicitant. Aceeași atitudine o au atât tinerii absolvenți cât și cei care au mai muncit în trecut iar acum trăiesc din ajutorul de șomaj sau alte venituri.

La final, majoritatea care au venit la bursă au trecut pe la standul  AJOFM pentru a-și primi viza care să le mai asigure cel puțin o lună de șomaj, și deci câteva sute de lei în buzunar, fără să muncească.