Actualitate

(Video) Șefa de promoție de la Boboc, pilot de elicopter. Ce sfat a primit tânăra de la Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene

Zi festivă pentru piloții formați la Baza Aeriană de instruire și Formare a Personalului Aeronautic ”Aurel Vlaicu” Boboc. După un an în care au simțit emoția primelor ore de zbor, tinerii și-au primit, în sfârșit, brevetele și insigne de piloți militari. Momentul care a marcat finalul unei etape de formare și începutul unei cariere în care, „cerul le este limita” a fost marcat printr-o ceremonie la care invitatul de onoare a fost chiar șeful Aviației Militare Române, general locotenent Viorel Pană. La eveniment au putut participa și rudele piloților.

Au urmat zeci de ore de pregătire practică și teoretică, au trecut cu bine peste provocarea primului zbor în simplă comandă, iar de astăzi sunt piloți. 60 de tineri au absolvit Cursul de Bază Aviația-naviganți. Sunt 56 de băieți și patru fete, toți tineri care mai întâi au absolvit cursurile Academiei Forțelor Aeriene  și care astăzi au primit și brevetele și insignele de piloți militari pentru aeronavele IAR 99 Standard, IAR-316B și IAK52.

Emoția absolvirii a fost trăită cu maximă intensitate de fiecare în parte, însă pentru Bianca Maria Ianovici ziua de astăzi i-a adus o emoție în plus. A fost declarată șefă de promoție, pilot de elicopter.

Tânăra are 21 de ani și este din Vatra Dornei și spune că a vrut să se ”simtă liberă ca pasărea cerului ” iar  zborul îi oferă această senzație. În plus, îi place adrenalina ceea ce a determinat-o să aleagă elicopterul, singura aeronavă care poate decola pe verticală și zbura cu spatele.

Primirea brevetului de pilot este cu siguranță cel mai important moment din carieră, iar pentru promoția 2023 absolvirea Cursului de Bază Aviația –naviganți a venit într-o perioadă grea, prin prisma conflictului de graniță, dar și plină de oportunități. Cel puțin acesta este mesajul pe care tineri piloți l-au primit astăzi de la Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, prezent la Boboc.

La finalul evenimentului, când tinerii piloți au mai scăpat de emoții, părinții care au privit de margine întreaga festivitate și-au putut felicita copiii. Bucuria pe care au simțit-o astăzi nu poate fi egalată cu niciun alt sentiment, a mărturisit o mamă, în timp ce își strânge în brațe băiatul.

Festivitatea de absolvire a durat aproape o oră, timp în care nu au lipsit nici momentele de show aviatic oferit de cinci aeronave.