Actualitate

(Video) Sfatul pediatrilor buzoieni după confirmarea primului caz de hepatită acută, de origine necunoscută, în România

Este alertă și în România după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat primul caz de hepatită necunoscută la copii, din țara noastră. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată în spital din 4 aprilie. În acest context, pediatrii din toată țara monitorizează cu atenție fiecare copil ce se prezintă la spital cu simptomatologie specifică acestei boli, iar până când se vor afla cauzele care provoacă această formă severă de hepatită, specialiștii din Buzău vin cu recomandări clare pentru părinți, menite să-i ajute să-și protejeze copilașii.

O formă acută de hepatită crește alarmant de repede numărul copiilor care ajung la spital cu această formă de boală necunoscută.  Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de cazuri au fost raportate până acum, în 12 ţări. Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Deocamdată, în România a fost confirmată boala doar la un singur copil. Ministerul Sănătăţii a precizat că pacientul din România este o fetiţă de 5 ani, internată în spital din 4 aprilie.

Până acum nu se cunoaște cauza îmbolnăvirilor, iar singurele date pe care le-au putut face publice medicii care studiază această formă de boală au fost cele cu privire la simptomele cu care s-au prezentat la spital copiii deja confirmați. Este vorba despre simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături, precum şi niveluri crescute de enzime hepatice şi icter. 

De asemenea, specialiștii spun că majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, iar viruşii obişnuiţi care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D şi E – nu au fost detectaţi în niciunul dintre aceste cazuri. 

În acest context, inclusiv pediatri din Buzău monitorizează copilașii care se prezintă la spital în aceste zile cu astfel de simptome deși, deocamdată, specialiștii cunosc doar cauzele întâlnite până acum la formele de hepatită diagnosticate în trecut la copii.

”Hepatită reprezintă o inflamație a celulelor hepatice. Această inflamație duce la o modificare a funcțiilor hepatice, modificare care poate fi blândă sau agresivă, ireversibilă. Depinde de vârsta copilului, de agresivitatea factorului care declanșează inflamația. Cauzele sunt diverse la copii, dar cele mai frecvente sunt cauzele virale, la noi cele mai cunoscute sunt hepatitele de tip A, formă care se mai numește și ”boala mâinilor murdare”, pentru că așa se transmite, respectiv prin consum de fructe nespălate, mâini murdare sau consum de apă infectată”, a spus Gina Anica, șef secție Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Totuși, măsurile de protecție pe care le recomandau și până acum, spun pediatrii, ar fi indicat să fie respectate și în acest context.

”Chiar dacă nu știm cauza acestei forme de hepatită despre care se vorbește acum putem să aplicăm ca și măsuri de prevenție ceea ce știm că ajută și în cazul hepatitei de tip A, respectiv igiena riguroasă a mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, și cunoașterea sursei de apă potabile”, a spus Gina Anica.

Până acum cazurile raportate de hepatită acută , cu origine necunoscută, au provenit din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Ţările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franţa (2), România (1) şi Belgia (1).