Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Sfaturile unui cunoscut cardiolog buzoian pentru recunoașterea infarctului. Este o afecțiune tot mai des întâlnită

În ultimii ani, tot mai mulți tineri ajung la spital sau, mai grav, își pierd viața din cauza infarctului miocardic. Vârsta pacienților diagnosticați cu o astfel de afecțiune a scăzut până la 40-30 de ani, și chiar sub. Medicii spun că stilul de viață, în general, a dus la această situație. Stresul, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, dar și alți factori, își spun cuvântul asupra sănătății tinerilor. Au fost cazuri în care tineri care nu se știau cu probleme de sănătate să ajungă în stare extrem de gravă la spital.

Important este, spun medicii, ca la primele simptome de boală să ne adresăm unui medic specialist. Invitat în emisiunea Toc Șou, medicul cardiolog Florin Matei a vorbit despre infarct, semnele care prevestesc o asemenea afecțiune dar și despre momentul în care ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem de urgență la medic.

„Există infarcte silențioase, poate dau niște simptome pe care pacientul nu le bagă în seama, poate să prezinte doar o stare de slăbiciune, poate pacientul consideră că e obosit, stresat, poate a fumat în exces. Există și anumite dureri care sunt complet în altă localizare decât cea clasică, durere tip gastrică sau o durere în umărul drept și pacientul consideră că are o durere reumatică. După o perioadă, durerea poate să treacă iar la un control, chiar după ani buni, se poate vedea că pacientul a avut infarct. Însă, apariția de probleme respiratorii, slăbiciune nejustificată sau, poate, o cădere pe jos, acestea sunt elemente care trebuie să ne ducă mai repede spre camera de gardă. Durerea cardiacă are, în general, un caracter de arsură, de apăsare, uneori de gheară care, de obicei, este accentuată de efortul fizic și net diminuată la oprirea efortului.”